Hivatalos: diCaprióék tönkretettek egy tengerpartot

A thaiföldi legfelsőbb bíróság elrendelte A part című 2000-es filmből világhírűvé vált Maja-öböl (Maya Bay) helyreállítását.

A forgatási helyszínek egy részének otthont adó Krabi tartomány hatóságai 100 millió bhatot (körülbelül egymilliárd forint) követeltek a természetvédelmi övezetben végrehajtott változtatásokért.

A még 1999-ben benyújtott keresetben azzal vádolták a thaiföldi kormányzati ügynökségeket és a 20th Century Fox filmstúdiót, hogy tönkretették a terület növényvilágát. A film kedvéért több kókuszpálmát ültettek, hogy trópusiasabb hangulatot teremtsenek. A 20th Century Fox leszögezte: a forgatás végeztével visszaállították a strand eredeti állapotát, sőt, több tonna szemetet is eltakarítottak.

A thaiföldi legfelsőbb bíróság végül helyt adott az ügyet tárgyaló polgári bíróság ítéletének, amely az erdővédelmi hatóságokat bízta meg az Andamán-tengeren fekvő Phi Phi Leh szigetén található álomstrand rehabilitálásával. A szervezet harminc napot kapott, hogy bemutassa a helyreállítási terveket.

A part című filmet Danny Boyle vitte mozivászonra Alex Garland regénye alapján, Leonardo DiCaprio főszereplésével. A film bemutatója után tömegek keresték fel a keskeny, 250 méter hosszú partszakaszt: volt, hogy naponta hatezer turista fordult meg a száz méter magas sziklák övezte területen.

A forgalom következtében a festői szépségű vidék korallzátonya és tengeri élővilága súlyosan megrongálódott, ezért 2018 júniusában lezárták a strandot, majd 2019-ben további két év lezárás mellett döntöttek. Az öböl az év eleje óta újra látogatható, de szigorú szabályokkal óvják a tömegturizmus ártalmas hatásaitól – írta a sonline.hu.

fotók: getyourguide.com, cnn.com, lonelyplanet.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!