Újabb két évig zárva marad a Maya Bay

2019. december 23.
Címkék :

A thai Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation úgy döntött, hogy további két évvel meghosszabbítja a világhírű Maya-öböl bezárását. Így azt 2021 közepén tervezik újra megnyitni.

Tavaly június 1-jén hozták meg a döntést az öböl ideiglenes bezárásról, hogy megpróbálják helyreállítani a súlyosan károsodott élővilágot. A nemzeti park többi szigete és strandja (Hat Noppharat Thara-Mu Koh Phi Phi) egyelőre nyitva marad a turisták számára.

A Maya-öböl mindössze 250 méter hosszú és 15 méter széles. Népszerűsége egyre növekedett, miután feltűnt a 19 éve Leonardo DiCaprio főszereplésével bemutatott A part című filmben. A csúcsidőszakban naponta közel 5000 turista látogatta meg a híres strandot.

Prof. Thon Thamrongnawasawat, a Kasetsart Egyetem tengerbiológusa és a Nemzeti Park felügyelőbizottságának tagja elmondta, hogy a bezárás meghosszabbítását további fejlesztések is indokolják. Nemcsak az ökológiai károkat kell elhárítaniuk, de felújítják a meglévő létesítményeket, illetve újakat is létrehoznak. Új gyalogosutakat, dokkolóállomásokat a turistahajók számára, vécéket és adminisztrációs épületeket is építenek.

A megnyitásra új e-jegyrendszert is bevezetnek, amivel a csúcsidőszakban a napi látogatók számát 2400-ra korlátozzák, az e-jegyek időlimitet is tartalmazni fognak. Az új online foglalási rendszer, amit a Hat Noppharat Thara-Mu Koh Phi Phi Nemzeti Parkkal közösen vezetnek be, kísérleti projektként szolgál, amelynek célja a látogatók számának korlátozása és a korrupció csökkentése, ügyelve arra, hogy az összes belépődíj az államkasszába folyjon be.

Nemrég az egyik kutatócsoport egy elpusztult nőstény dugongot talált Koh Libongon, amelynek partjai e tengeri emlősök ismert élőhelye. Az első boncolás azt mutatta, hogy a dugong a légzőrendszer sérülése miatt pusztult el. Körülbelül 210 dugong található a környéken, főleg Trang partjainál, az Andamán tengeren. A dugongok száma 2017 óta folyamatosan emelkedik. A növekvő létszámot a nemzeti park őrei és a helyi közösségek közötti együttműködés eredményének tekintik, nevezetesen a pusztító halászeszközök használati tilalmának az állatok ismert élőhelyein.

Juráncsik Norbert

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!