America’s Cup: ha nem lehetünk elsők, másodikak sem leszünk!

2023. április 16.
Címkék :

Szardínia turisztikai minisztere visszautasította annak lehetőségét, hogy ők rendezzék meg a 2024-es Kupára nevezett hat csapat második AC40-es regattáját.

A döntésre az RAS (Szardínia turisztikai régió) és az America’s Cup Event Ltd. (ACE) közötti hat hónapnyi megbeszélés, tárgyalás és a támogató dokumentumok benyújtása után került sor. A katalán Vilanova i la Geltrú – amely 2023. szeptember 14–17. között ad otthont az első AC40-es regattának – alig egy hónap alatt meghozta hasonló fajsúlyú, támogató döntését.

Szardínia régiójának felajánlották ugyanazt az America’s Cup World Series regattát, amelynek a megrendezését korábban (2020 áprilisában) már engedélyezték, és amennyiben kiderül, hogy a költségek hasonlók, az újbóli megrendezésről szóló döntés egyszerű lett volna.

A múlt hét végén Fabio Pozzo – nemzetközi vitorlás-újságíró, a La Stampa című olasz napilap America’s Cup tudósítója – számolt be arról, hogy a 2024-es Kupára benevezett hat csapat közötti második AC40-es regatta megrendezésének lehetőségét elutasították. Chessa miniszter április 1-jén írt levelet az ACE-nek, amelyben megjegyezte: a médián keresztül értesültek arról, hogy Vilanova rendezési jogot kapott, ami azt jelenti, hogy Cagliari nem az első verseny lesz, és azt állította, hogy az ACE nem adott meg minden releváns információt, ami Chessa szerint azt jelzi, hogy az ACE nem érdekelt egy szardíniai verseny megrendezésében.

Április 3-án Grant Dalton, az ACE vezérigazgatója levelet írt Chessa miniszternek: Bizonyára emlékszik, hogy néhány héttel ezelőtt Cagliariba utaztam, hogy találkozzam egy helyi, jó hírű rendezvényszervező céggel. Ez a találkozó előzetes alapos tervezést (mind logisztikai, mind költségvetési szempontból) követett, négy órán át tartott, és egy megállapodással zárult a folytatás mikéntjéről. Egyetérthetnek velem abban, hogy ez aligha olyan ember cselekedete, aki „már nem érdeklődik”.

A kegyelemdöfést Giovanni Chessa, Szardínia régió turisztikai minisztere vitte be 2023. április 6-án kelt levelében, amelyről a La Stampa számolt be, és amelyben azt írta, hogy „Szardínia régió érdeke megszűnt…”

A vilanovai rendezés letárgyalása mindössze egy hónapot vett igénybe a nyitó javaslattól a végleges megállapodásig, az ACE szerint kevesebb információt kellett szolgáltatniuk, mint amennyit a RAS-nak és Chessa miniszternek adtak. Chessa azonban azt állítja, hogy a szardíniaiakkal elhitették, miszerint ők adnak otthont az első AC40-es regattának, és arra utalt, hogy a RAS pályázatának visszavonásának az volt az oka, hogy Vilanova kapta az első AC40-es versenyt. Az ACE szerint azonban csak az első, 2022. augusztusi találkozójukon került szóba, hogy Szardínia lehet az első AC40-es verseny rendezője.
Arról, hogy Szardínia lett volna az első AC40-es regatta, szerződést kötöttek volna, amelyet hat hónapos vita után sem tervezetben, sem végleges formában nem sikerült rögzíteni. A RAS álláspontja azért is érthető nehezen, mivel korábban szerződésben vállalták, hogy 2020 áprilisában, a 2021-es America’s Cup keretében megrendezik az első America’s Cup World Series regattát.

Az ACE szerint Cagliarival ellentétben a Vilanovával folytatott tárgyalások/megbeszélések mindössze négy hétig tartottak, ebben benne volt a tervezés, a költségek felmérése, a megállapodástervezet összeállítás és a végleges szerződés aláírása. Vilanova AC40-es regatta helyszínként való bejelentése 2023. március 17-én történt meg, ami arra utal, hogy Barcelona, Vilanova, Katalónia és Spanyolország tisztviselői proaktívabb és produktívabb megközelítést alkalmaznak a 37. America’s Cuppal kapcsolatban. A La Stampa beszámolója szerint az AC40-es esemény költsége bruttó 6 millió euró, az eseménynek várhatóan jelentős helyi gazdasági hatása lesz, számítások szerint 14,28 millió euró. Feltételezhető, hogy Vilanova ilyen nagyságrendű szerződést kötött, és a második AC40-es regatta helyszínére is hasonlóval készülnek. Mindkét regatta esetében az ACE felel az esemény lebonyolításáért. A második regatta (még AC40-esekkel) helyszínének kiválasztásáról jelenleg is folynak a tárgyalások. A harmadik eseményt már az AC75-ösökkel fogják megrendezni, az lesz az első és egyetlen alkalom, hogy a Védő Emirates Team New Zealand versenyez a kihívókkal a 2024. október 12-én Barcelonában kezdődő 37. America’s Cup előtt.

(forrás: sail-world.com, fotók: nauticmag.com, kitegeneration.it, news.italy24.press, regione.sardegna.it, sanand.altervista.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!