Alternatív megoldás a Balaton partján: vízibikli-kölcsönzősből vízimentő

Évről évre egyre kevesebb balatoni strandon látnak el szolgálatot a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának munkatársai: tavaly előtt 61, tavaly 54, az idén nyáron pedig már csak 34 fürdőhelyről kaptak megbízást.

Évente világszerte legalább 350 ezer ember fullad vízbe, és e rengeteg áldozat fele gyermek, és bár sok esetben a fuldoklás nem végződik halállal, de súlyos következményekkel jár, hiszen az oxigénhiányos állapot következtében jelentős mértékben sérülhet az agy. A vízbe fulladás bárkit érinthet: a csecsemők leggyakrabban otthon, a fürdőkádba fulladnak bele, míg a kisgyermekek kerti és strandmedencékbe, a tinédzsereknél és a fiatal felnőtteknél pedig a legnagyobb veszélyt a természetes vizek jelentik, ők a legtöbbször tavakba, folyókba fulladnak bele. Ráadásul az általános vélekedéssel ellentétben a vízbe fúlás az esetek legnagyobb részében csendes: az áldozat sokszor egyszerűen elmerül, és csak az eltűnését veszik észre, a baj bekövetkeztét nem.

A fizetős strandokon július 1-jétől augusztus 31-ig kötelező vízimentőket alkalmazni, csakhogy a szolgáltatás naponta bruttó 43 ezer forintba is kerülhet a megbízónak, ezért nehezen tudják kigazdálkodni a pénzt az életmentők munkájára a balatoni települések. Ám a hírekkel ellentétben összességében nincs kevesebb strandi mentő a Balaton környékén, mert bizonyos önkormányzatok területén az idén nyáron nem a VMSZ munkatársai látják el a feladatot, hanem más vállalkozások.

A vízimentők vezetőjének szavait alátámasztják a Balaton-parti polgármesterek is, akik arról számoltak be, hogy azért szerződtek másokkal, mert a VMSZ nem tudott embert biztosítani a szezonra.

Druskóczi Tünde, Balatonberény polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat tavaly két helyre rendelt vízimentőket, az idén azonban már csak a közösségi strandra, ahol két vízimentő reggel 8-tól este 6-ig dolgozik, és egy ilyen tízórás műszak naponta, fejenként 33 950 forint plusz áfába kerül a polgármesteri hivatalnak. A település több mint hatvan napra kérte a szolgáltatást a VMSZ-től, amiért több mint 5 millió forintot kell fizetniük. A település vezetője hozzátette, hogy a VMSZ a tavalyihoz képest 30 százalékkal emelt a tarifán, ezért is növelték meg a felnőtt strandbelépő árát 900-ról 1200 forintra.

Balatonfenyvesen a központi strandon van szükség vízimentőkre. Lombár Gábor, a község polgármestere elmondta, az idén is a VMSZ-től rendeltek vízimentőket, azonban azt a választ kapták, hogy nem tudnak biztosítani szakembert. Azonban a szezonkezdésre muszáj volt alkalmazniuk vízimentőt, ezért más vállalkozást bíztak meg a feladattal.

Balatonföldváron is hasonló problémával találkoztak nyár elején. Holovits Huba, a település polgármestere azt mondja, azt a tájékoztatást kapták a vízimentőktől, hogy kevés a rendelkezésre álló szakember, ezért nem tudnak senkit sem biztosítani, így a Keleti és a Nyugati strandon a vízimentő-képesítés nélküli sportszerkölcsönzősök látják el a napi szolgálatot.

További jó tanácsok vízbe merészkedés előttre ide kattintva.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!