A világ leghíresebb női tengerészei

A nők már számtalanszor bizonyították, hogy megállják a helyüket olyan területeken is, ahol korábban kizárólag férfiakat tudtunk elképzelni.

A hajózásban sokáig elképzelhetetlen volt, hogy a nők bármilyen szerephez jussanak, hiszen kifejezetten férfiak által uralt iparág volt, és a hölgyek szerepét számos ok, leginkább a társadalmi-kulturális kötöttségek miatt korlátozták. A nők lassú és kemény küzdelem árán jutottak el odáig, hogy ma már meghatározó szereplői a hajós életnek, legyen szó kedvtelésű, kereskedelmi vagy akár katonai célú hajózásról. Nézzünk néhány olyan női tengerészt, akik megváltoztatták a történelmet.

Grace O’Malley
Jóval azelőtt, hogy a nők professzionális legénységként kezdtek felbukkanni a hajókon, néhányan már kalózként hódítottak a nyílt tengeren, semmibe véve a női jogok korlátait. Számos ilyen bátor kalóz közül Grace O’Malley úgy döntött, ő lesz a világ legjobb női kapitánya. Egész élete hősiességről, vitorlázásról és elszántságról szólt. 1530 körül, Írországban született. Apja halála után vette át a családi vitorlást, és az egyik olyan erős vezető harcos lett, aki meg tudta védeni a nyugat-írországi régiót az angol korona növekvő fenyegetéseitől. Kapitányként nemcsak szerelme volt a hajózásnak, de arra is törekedett, hogy bebizonyítsa a világnak, hogy ugyanolyan jó, mint bármelyik férfi.
A tenger iránti szeretete már gyerekkorában sem hagyta nyugodni. Amikor megtudta, hogy nem csatlakozhat apja a spanyolországi útjához, levágta a haját, hogy fiúnak álcázza magát és fellógjon a hajóra. A történelem a világ legnagyobb női kalózának ismeri. Tagadhatatlan, hogy vitorlázótudása jobb volt, mint az akkori férfi tengerészek többségének, így igen hatékony kalózzá vált. Hatalma csúcsán az ír kalózkirálynő férfiak százainak és több hajónak parancsolt.

Skipper Thuridur
1777-ben született, a világ egyik legelső női tengerésze és ünnepelt halászkapitánya volt Izlandon, aki meghódította az észak-atlanti vizeket. Thuridur, aki évekig vitorlázott anélkül, hogy egyetlen embert is veszített volna, briliáns kapitánynak tekintették, aki képes volt bármilyen időjárásban vitorlázni. Szakmai képességei, vitorlázótudása és bátorsága a világ egyik leghatékonyabb halászkapitányává tette.
Tizenegy éves korában kezdte karrierjét, amikor először csatlakozott apja halász legénységéhez, amelyet soha többé nem hagyott el. Ekkor fedezte fel élete valódi szerelmét és készítette elő az utat sok későbbi női tengerész számára. A 86 éves korában elhunyt Thuridur ma az izlandi történelem egyik kiemelkedő alakja.

Krystyna Chojnowska-Liskiewicz
1978. április 21-én a történelem örökre megváltozott, amikor egy fiatal lengyel nő partot ért Mazurek nevű hajójával, miután első nőként megkerülte a földet. Krystyna Chojnowska-Liskiewicz 401 nap alatt teljesítette az utat megállás nélkül. Utazása eseménydús, és nehéz volt, de a végső jutalom megérte a szenvedéseket.
1937-ben született Lengyelországban. Hajóépítő mérnöknek tanult, és már az iskola alatt vitorlázni kezdett. 1966-ban kapta meg kapitányi oklevelét, majd 1976 februárjában indult útnak a Kanári-szigetekről, hogy 1978 áprilisában visszajusson oda, miután 57 719 km-t (31 166 tengeri mérföldet) tett meg. Útja során átszelte az Atlanti-óceánt, a Karib-tengert, a Panama-csatornát, a Csendes- és az Indiai-óceánt. Naomi James és Kay Cottee nem sokkal később megismételte az utat, de Krystyna Chojnowska-Liskiewicz volt az a nő, aki elsőként utat tört a férfiak uralta sportban.

Naomi James
Miközben Krystyna Chojnowska-Liskiewicz az első női tengerész, aki egyedül megkerülte a földet, Naomi James volt az első, aki a Horn-fokot megkerülve 272 nap alatt teljesítette az expedíciót.
A fiatal, elszánt nő 1977. szeptember 9-én indult földkerülő útjára és 1978. június 8-án tért vissza. 272 napos teljesítményével két nappal megjavította Sir Francis Chichester korábbi rekordját.
1949 márciusában, Új-Zélandon született. 23 éves koráig egy fodrászatban dolgozott és nem tanult meg úszni sem, míg egy utasszállító hajó fedélzetén Európába nem jött. 1982-ig aktív tengerész volt, de abbahagyta a vitorlázást, miután férjével megnyerték a 2000 mérföldes Round Britain Race versenyt.

Kay Cottee
Az egész világ ezt az ausztrál hölgyet csodálta, amikor 189 nap alatt egyedül vitorlázta körbe a földet megállás és bármilyen külső segítség nélkül. 1988-ban, 34 évesen indult el Watsons Bayből, világ körüli útjára a Blackmore’s first lady fedélzetén, és 189 nappal később érkezett meg Sydney kikötőjébe. A 22 ezer tengeri mérföldes út során áthaladt a Csendes-, az Észak-Atlanti-, az Indiai- és a Nagy Déli-óceánon.
Hajós családban született, 1954 januárjában, Sydney-ben. Kay Cottee csak néhány hetes volt, amikor első útjára vitték a családi vitorláson. Nevét a világ legjobb női vitorlázói között tartják számon, és rengeteg nőt inspirált önéletrajzi írásaival.

(a nyitóképünk csak illusztráció)

Juráncsik Norbert

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!