A Vendée Globe első kabalája: Adélie, a pingvin

Adélie a Vendée Globe családbarát és elérhető dimenzióját testesíti meg, miközben erőteljes üzenetet közvetít az óceánok védelméről.

A Vendée Globe, a híres világ körüli szóló vitorlásverseny büszkén mutatja be legelső kabalafiguráját, Adélie-t, a pingvint. Az Adélie-pingvin azon az Antarktiszon honos, amelyet a vitorlázók világkörüli útjuk során megkerülnek, és amelyet a globális felmelegedés közvetlenül fenyeget. A Vendée Globe elkötelezett az óceánok megőrzése iránt, ennek egyik szóvivője Adélie.

Ez a pingvinfaj a Terre-Adélie-n található, a TAAF a francia déli és antarktiszi területek része, akárcsak a Crozet és Kerguelen szigetcsoport, a Saint-Paul és Amszterdam szigetek, valamint az Éparses-szigetek. Ezek a területek szorosan kapcsolódnak a Vendée Globe-hoz: a TAAF tudományos bázisainak ellátására használt Marion Dufresne hajó számos alkalommal vett részt olyan Vendée Globe-versenyzők mentési műveleteiben, akik ebben a régióban kerültek bajba.

A Terre-Adélie körzetnek nincsenek lakói, de ott dolgozó tudósai – akik a Francia Sarkkutató Intézet technikai személyzetének (logisztikusok, szakácsok, vízvezeték-szerelők, villanyszerelők, gépkezelők stb.) és a TAAF szakembereinek (körzetvezető, távközlési technikusok és orvosok) támogatását élvezik –, igen. Másrészt rengeteg a pingvin! A verseny honlapjának „Óceán” részében több cikket is szentelnek a fajnak, hogy felhívják a figyelmet a globális felmelegedés okozta veszélyekre.

A kabalaállat – kicsik és nagyok örömére – a versenyfalu október 19-i megnyitásától a helyszínen járkál és ajándékokat osztogat a november 10-i rajt estéjéig.

YouTube video

„Az óceánok megóvása melletti üzenetek közvetítéséhez kézenfekvő volt számunkra, hogy hazai gyártást válasszunk” – magyarázta Alain Leboeuf, a Vendée Globe és a Vendée Department elnöke. Az Adélie kabalát Franciaországban tervezték és gyártották. sőt, a plüssjátékváltozat, amely korlátozott mennyiségben kapható a hivatalos áruházban, szintén „Made in France”!

(fotók és forrás: vendeeglobe.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!