A Prada kiszorult az America’s Cupról

Az America’s Cup új szponzorokat keres, miután az olasz divatóriás Prada kiszorult a következő, 2024-es barcelonai regattáról.

A Prada döntése véget vetett az olasz Luna Rossa Prada Pirelli szindikátus és a kupa védője, az Emirates Team New Zealand között kialakult vitának. A kiwik azonban nem élik meg tragédiaként az bejelentést, inkább hatalmas előnyöket látnak egy új, többszintű, olimpiai típusú szponzorációs rendszerben a kupa európai piacra való visszatérése során, amelyről úgy vélik, lehetővé tenné számukra a csapat és az esemény teljes finanszírozását. Az új megállapodás szerint külön szponzorálnák a döntőt, a kihívók sorozatát, a hidrogénhajtású kísérőhajó projektet, az ifjúsági és a női America’s Cupot, az E-Sport bajnokságot, egy America’s Cup-turnét Katalóniában, valamint létrehoznának egy globális szponzorációt.

„Auckland óta teljesen átalakítottuk a szponzorációs modellünket. Az azon alapult, hogy a Prada uralkodott minden fölött, új megközelítésre volt szükség” – mondta a Team New Zealand főnöke, Grant Dalton.

Pedig a két csapat hosszú közös múltra tekint vissza. A kiwik támogatták a Luna Rossa váratlan visszalépését a Bermudán rendezett America’s Cuptól, amikor a védő Oracle Team USA – Sir Russell Coutts vezetésével – hirtelen hajótípusváltást jelentett be a 2017-es ciklus közepén. A Team New Zealand Luna Rossa melletti kiállásának eredményeként az Oracle ezt követően visszalépett attól a megállapodástól, hogy a Louis Vuitton kihívói sorozat nyitófordulóját Aucklandben rendezzék meg, mielőtt a regattát Bermudára helyezik át. Az új-zélandi kormány azonnal megvonta a csapattól az ígért támogatást, ami a kampányt és a csapat létét is veszélybe sodorta.

Dalton és a Prada vezérigazgatója, a milliárdos Patrizio Bertelli, a Luna Rossa szindikátus főnöke közötti megállapodás értelmében az olaszok kölcsönadták a kiwiknek az AC50-es hajójukat, egy kísérőhajót, ezenfelül pénzügyi támogatást nyújtottak, amelynek nagy részét vissza is fizették nekik: az új-zélandi csapat bermudai győzelmével megkapták a beígért kihívói státuszt, valamint hogy a Prada lett az esemény névadó szponzora egy előre megállapított összegért.

Ám a Prada befolyása az új-zélandi csapatra (mint kihívó, a Prada-kupa szervezője és az esemény általános szponzora) erősen ellentmondásos volt Auckland 2021 kapcsán. A kapcsolat tizenhét választottbírósági ügyet követően bomlott fel, mivel az olaszok pereskedni kezdtek a Team New Zealanddel.

Az olaszok nemcsak a Louis Vuittont váltották le kihívói sorozat szponzoraként, hanem az egész show névhasználati jogait is megszerezték (The America’s Cup Presented by Prada). Ez elriasztotta a többi szponzort, különösen a luxusmárkákhoz kötődőket.

„Meg volt kötve a kezünk, a Prada szónak mindenhol meg kellett jelennie – mondta Dalton. – Nagyon nehéz volt szponzori támogatást eladni az utolsó eseményre, az AC36 után semmiképp sem akartunk továbbhaladni ezen az úton.”

A Prada befolyása más területekre is kiterjedt, például a médiaközpontra, ahol a Luna Rossa INEOS Team UK felett aratott győzelme után egy heves szóváltás során megpróbálták megakadályozni, hogy az alulmaradó britek szkippere, Sir Ben Ainslie részt vegyen a sajtótájékoztatón.

YouTube video

A Team New Zealand ezért úgy írta meg az AC37 protokollját, hogy „bármely szponzor, amely az esemény névadója, nem lehet egy csapat névadó szponzora, kivéve ha a rendezvény szervezői erre engedélyt adnak”.

Az olaszok, akiknek a korábbiakhoz hasonló feltételekkel volt megújítási joguk a Team New Zealanddal kötött 9 millió dolláros megállapodásra, szorítóba kerültek, és kiszálltak az esemény szponzorációjából. Bertelli a múlt héten a La Stampának adott interjút, amelyben – a kiwiknek is jelezve – megerősítette, hogy a kupaszponzorációjuknak vége: „Túl rosszul bántak velünk Aucklandben. Még ha a vízen ellenfelek vagyunk is, mi biztosan nem ellenségként mentünk oda. Ehhez képest úgy kezeltek minket, mintha azok lennénk.”

Dalton: „Egészen biztosan nem ellenségként kezdtünk neki, és nem is akartunk azzá válni, de több forrásból is úgy értesültünk, hogy a Prada, a kihívó és a csapat határozott utasítást kapott, hogy bomlasztó taktikával próbálják destabilizálni a Team New Zealandot.” Dalton a Luna Rossával folytatott végső párbeszédet „teljesen szívélyesnek” nevezte, annak ellenére, hogy a Prada úgy döntött, inkább a csapatát támogatja, mint az eseményt.

A szponzorkereső kampány szeptember 1-jén kezdődött, és Dalton szerint nagy az érdeklődés, ugyanakkor ő is realista: „Ugyanazokkal a problémákkal küzdünk, mint a világ többi része, háború van és recesszió. Nem lesz könnyű. De Barcelona – ahogy reméltük – rengeteg segítséget nyújt, ami csodálatos.”

(forrás: stuff.co.nz, fotók: americascup.com, underconsideration.com, yanmar.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!