A kiwik visszaléptek a földkerülő versenytől

Az NZ Ocean Racing hivatalos bejelentést tett, miszerint visszalép a 2022–2023-as The Ocean Race földkerülő vitorlás versenytől.

A Bianca Cook által vezetett csapat végig azon dolgozott, hogy Volvo Ocean 65-ös osztályban rajthoz állhasson a híres regattán (ami korábban Whitbread Round The World Race, majd Volvo Ocean Race néven vált közismertté), ám a járvány máig tartó hatásai és nagy szponzor hiánya miatt a kampányt nem tudták életben tartani.

„Ez volt az a döntés, amit soha nem akartuk meghozni. Most mindenki le van sújtva – mondta el Cook. – Mindig igyekeztünk reálisan felmérni, mit kell elérnünk ahhoz, hogy 2022-ben rajthoz állhassunk, de sajnos ezt a célt nem tudjuk megvalósítani. A járvány és Auckland mint megálló kihagyása ezt minden erőfeszítésünk ellenére lehetetlenné tette.”

Az NZ Ocean Racing tehetséges fiatalokból álló csapatot hozott össze, köztük Új-Zéland jó néhány feltörekvő vitorlázóját, akik a verseny veteránjaitól tanulhattak. „Az elmúlt három évben hatalmas erőfeszítéseket tettünk a kampányért, és nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki támogatott és bátorított minket az út során – mondta Cook. – Különösen Daryl Wislangnak és Tony Rae-nek szeretnénk köszönetet mondani, akik lehetőséget láttak bennünk, és tevékenységükkel előremozdították a projektet.”

„Bár a visszalépésünk híre csapás az új-zélandi vitorlázásnak, reméljük, hogy kampányunk vége nem riasztja el a fiatal vitorlázók következő generációját, akik abban reménykednek, hogy bekapcsolódhatnak az offshore versenyzésbe. Bízunk benne, hogy a csapatunk jó néhány tagját más versenyző egységek elkapkodják majd.”

Az NZ Ocean Racing azt tervezi, hogy eladja VO65-ös hajóját egy másik csapatnak, amelyik képes lesz rajthoz állni a 2023. január 15-én rajtoló földkerülő regattán.

YouTube video

(fotók és forrás: livesaildie.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!