Új-Zélandon meghökkenést okozott a The Ocean Race új útvonala

Amikor még Volvo Ocean Race-nek hívták, a vitorlás földkerülő verseny rendszeresen benézett a kiwikhez és Ázsiába is. Ezúttal nem fog.

Amint arról Facebook-oldalunkon már hírt adtunk, a The Ocean Race kihirdette a 2022–23-as verseny útvonalát. Így közismertté vált, hogy a következő alkalommal a regattának nem lesz megállója sem Ázsiában, sem Ausztráliában, sem Új-Zélandon.

A korábbi kiadások során beiktatott különféle megállók részben magyarázhatók voltak a szponzorok elvárásaival és céljaival, de mostanra feje tetejére állt a világ, és lassan két éve élünk együtt a koronavírus-járvánnyal, aminek hatására az egyes események szervezői nem mindig vállalják a logisztikai kockázatokat. Míg a Clipper Round the World Race 2019–2020-as versenyét Ázsia felé menet félbe kellett szakítani 2020 márciusában – igaz, mostanra felcsillant a remény, hogy 2022 februárjában a Fülöp-szigetekről folytatódhat a regatta –, addig a The Ocean Race-nél inkább újratervezték az egész útvonalat. Így aztán a mezőny Fokvárosból megállás nélkül vitorlázik Itajaíba (Brazília), holott korábban sencseni (Kína) és aucklandi (Új-Zéland) megállókról is volt szó. A New Zealand Herald egyenesen arról ír, hogy ezzel „arcul csapták” a rajongókat, pláne, mivel a szervezőket kevesebb mint 24 órával a bejelentés előtt értesítették, ráadásul az aucklandi megálló esedékességéig még van hátra 17 hónap.

A Mayo & Calder közleményben tudatta, hogy „az előkészületek jó ütemben haladtak, kiváló volt az együttműködés az új-zélandi kormány és a városi tanács képviselőivel, valamint a befektetőkkel. Minden időben a helyére került volna, hogy 2023 márciusában felkészülten fogadjuk a vitorlázókat, a nézőket és a szponzorokat. Erről rendszeresen tájékoztattuk a The Ocean Race szervezőit, akik semmilyen észrevételt nem tettek, nem kérdőjelezték meg az ország járvány elleni intézkedéseit. Az aucklandi megálló a verseny központi eleme, spirituális helyszíne volt mindig is, a regatta 50 éves története során a vitorlázóknak és nézőknek egészen egyedi élményben lehetett része nálunk, és meggyőződésünk, hogy a globális rajongótábornak csalódást okoznak, ha ragaszkodnak ehhez a döntésükhöz. Jogi tanácsadóink és üzleti partnereink támogatásával azon leszünk, hogy a szervezőkkel közösen mindenki számára megnyugtató megoldást találjunk.”

Nem csak az útvonal változott, az alicantei (Spanyolország) rajt időpontját is módosították, 2022. október helyett decemberben vagy 2023 januárjában vág neki a mezőny a távnak.

(forrás: sailingscuttlebutt.com, fotók: theoceanrace.com, livesaildie.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!