A hajózási idény kezdetével vízre szálltak a polgárőrök is

Elkezdődött a 177. balatoni hajózási szezon, ezzel együtt a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület is fokozottan jelen van a tavon. A szervezet a teljes Balatont és a Kis-Balaton térségét is lefedi és több társszervvel szorosan együttműködve látja el a feladatát.

A vízi polgárőrök elsősorban bűnmegelőzési feladatokat látnak el a Balatonon. Jó néhány parti rendezvény biztosításában közreműködnek, de figyelnek a fürdőzőkre, a csónakázókra és a vitorlázókra is. Együtt dolgoznak a vízirendőrséggel, de a partőrökkel, halőrökkel is szoros a kapcsolatuk. Tavaly együttműködést kötöttek a vízüggyel is.

A polgárőrhajóvízre bocsátásánál elhangzott, példaértékű az az összefogás, amely a Balaton nyugati medencéjében tapasztalható. Ennek köszönhető az is, hogy szervezetten sikerül egyre több illegális stéget vagy vízben hagyott horgászkarót felszámolni. A vízi polgárőrök tevékenységét ma már egyre több település támogatja.

„Nagyon fontos volt a 2022-es év számunkra, amikor összefogott három Balaton-parti vármegye, és együttes követelményszinttel léptünk fel, egységes követelménynormákkal álltunk a vízi polgárőrség felé. Most már az egész Balaton vízfelületén és majdnem minden kikötőben tudnak teljesíteni szolgálatot. Nagyon fontos a települések szempontjából az, hogy biztonságban legyenek, akik ide látogatnak” – mondta Horváth Róbert, a Zala Vármegyei Polgárőr Egyesület elnöke.

Ezt a biztonságot hangsúlyozták a települések első emberei is. Elhangzott, nagyon fontos az összefogás, az együttműködés és a jó gyakorlatok megosztása. Ugyanakkor támogatni kell az olyan civil szerveződéseket is, mint a polgárőrség, akik rendkívül sokat tesznek a községekben élők és az itt pihenők biztonságérzetének javítása érdekében.

YouTube video

„Fontos a vízbiztonság, hogy felkészüljünk a turisztikai szezonra, hogy a vizeink olyan minőséget tudjanak biztosítani a strandoknál, vitorláskikötők környezetében, horgásztanyák környezetében, ami ide vonzza a turistákat. Ne riassza, hanem vonzza ide, és ehhez megfelelő etika szükséges. Ebben próbálunk segíteni egymásnak, ebben kértük a vízügyi igazgatóság és a vízi polgárőrség segítségét” – emelte ki Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

A vízi polgárőrök két hajóval teljesítenek szolgálatot Keszthely térségében. A járművek 1999-ben épültek, és rendőrségi tulajdonban vannak. A nyugati öbölben mintegy 20 polgárőr járőrözik rendszeresen – írta a tvkeszthely.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!