A Hableány-hajótragédia áldozatainak emlékműve

A Földes Architects által tervezett emlékhely nem csak empatikus módon állít emléket az áldozatoknak, de a város szerves részévé is válik.

2019. május 29-én tragédia történt a Dunán. A Hableány nevű sétahajó összeütközött az MV Viking Sigyn szállodahajóval a Margit híd egyik hídnyílásánál. A Hableány az ütközés hatására felborult és pillanatok alatt elsüllyedt. A baleset pillanatában a hajón tartózkodó 35 főből mindössze 7-et sikerült kimenteni. 26 dél-koreai utas és a hajó két fős magyar legénysége életét vesztette. A katasztrófa megrázta mind a magyar, mind a koreai nyilvánosságot.

Egy olyan tragédia, mint a Hableány balesete – ha csak átmeneti időre is, de – bevésődik a város használóinak kollektív emlékezetébe, mely a térhasználatban is megmutatkozik.

A Margit híd pesti hídfőjének lábánál, az alsó és a felső rakpart között van egy kis teresedés – egy senkiföldje, ami a hídról lekanyarodó autóút mentén alakult ki. Ezt a kis terecskét a tragédiát követően spontán módon elkezdték használni a gyászoló hozzátartozók, megemlékezők.

Hogy a térnek e szubjektív jelentésrétege megmaradjon, mécseseket, virágokat, posztereket helyeztek el – így nem csak a közvetlenül érintettek számára alakult át jelentés nélküli nem-helyből emlékhellyé a terület, de minden arra járónak eszébe juthatott a baleset.

Földes László és kollégái egy, a Hableány-tragédia áldozatairól megemlékező emlékmű megtervezésére kaptak megbízást. Mivel a koreai kultúra sok tekintetben más, mint a miénk és a gyász megélése is más náluk, mint minálunk, ezért Földes László bevonta a jónevű koreai építészt, Jong-Ruhl Hahn-t a tervezési folyamatba.

A közös munka első lépése a helyszín kiválasztása volt. Több opció is szóba jött, de a spontán létrejött emlékhely a híd lábánál olyan erős érzetet keltett a tervezőkben, hogy egyértelmű volt, itt kell megvalósítani a „hivatalos” emlékművet, megszilárdítva a térben az arra rárakódott jelentéseket.

Monolitok és életfa – a cikk folytatása, stáblista és további fényképek a helyszínről az Építészfórum oldalán.

fotók: Batár Zsolt

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!