A 2019-es rekordév közelében járt a turizmus 2023-ban Magyarországon

2024. február 4.
Címkék :

Tavaly nemcsak a 2022-es év eredményeit szárnyalta túl a turizmus, de elérte, sőt olykor meg is haladta a 2019-es rekordévi számokat.

Tavaly közel 16 millió turista több mint 41 millió vendégéjszakát töltött hazánkban, a szálláshelyek és a vendéglátás bevételei pedig kétszámjegyű, infláció feletti mértékben növekedtek. A Turisztikai Világszervezet napokban kiadott legfrissebb jelentése szerint Magyarországon a globális átlagnál magasabb a visszaépülés üteme, amely támogatja a gazdasági növekedés helyreállítását is.

A magyar szálláshely-szolgáltatóknál 2022-höz képest 1,3 millió vendégéjszaka többlet keletkezett, ami azért rendkívüli eredmény, mert az ukrán és izraeli események miatt egymillió vendégéjszaka maradt el az adatok szerint. A vendégforgalmi mutatók mellett a szálláshelyek összbevétele is nőtt, és elérte a 860 milliárd forintot, ami 23 százalékkal magasabb mint 2022-ben. A vendéglátóhelyeken 18 százalékkal többet, 1780 milliárd forintot költöttek el tavaly a vendégek.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint az eredmény elsősorban a nemzetközi beutazó forgalom jelentős élénkülésének volt köszönhető, ugyanis külföldről 18 százalékkal több, 7,1 millió vendég érkezett.

Kimagasló volt a főváros vendégforgalmának erősödése, hiszen tavaly a magyarországi külföldi szálláshelyi forgalom 59 százalékát (11,7 millió vendégéjszakát) regisztrálták Budapesten, ami 19 százalékos növekedés 2022-höz képest.

A legnépszerűbb belföldi turisztikai térség tavaly (is) a Balaton volt, ennek eredménye nemcsak a nyári főszezonban hasított, hanem az egész éves vendégszáma is 9 százalékkal meghaladta a 2019-es rekordév eredményét. A Balaton népszerűségét jellemzi, hogy ebben a turisztikai térségünkben minden lakosra nyolc vendég jutott a nyári időszakban.

A 2023-as év eredményeihez a belföldi turizmus motorjának számító SZÉP-kártya is nagymértékben hozzájárult. 2023-ban mind a feltöltések, mind a költések jelentősek voltak, összesen 449 milliárd forintot fizettek vele a felhasználók, amelyben a SZÉP-kártya kedvezményes keretének 200 ezer forintos megemelése is közrejátszott.

Átlagár tekintetében az látható, hogy a budapesti szállodák a V4-es versenytársaikhoz képest magasabb áron tudtak értékesíteni szobákat 2023-ban (14–32 euró közötti ez a különbözet). Mindez azt jelzi, hogy a magasabb magyarországi szolgáltatásminőségért a turisták a magasabb árat is hajlandók megfizetni. Ez a trend a nemzetközi gyakorlatot is követi: a prognózisok szerint a minőségi szolgáltatások egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a következő években. És ez nemcsak Budapestre igaz, a globális elemzések szintén ezt támasztják alá.

(MTI)

fotók: nomadicmatt.com, budapest.org, opulentroutes.com, europeanbestdestinations.com, hungarytoday.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!