Okosabban hajózhatunk a Balatonon

Elérhetővé vált a NauBit SmartBoat szolgáltatása, az Antenna Hungária kiépítette IoT-hálózatát a Balatonon, amely május közepétől a balatoni hajósok számára is elérhető.

A szolgáltatás igénybevételéhez nincs szükség internet-előfizetésre vagy SIM-kártyára, a hajóra felszerelt központi egység az IoT-hálózaton keresztül rendkívül költséghatékony módon képes eljuttatni a szenzorok felől érkező adatokat, amelyeket okostelefonon elérhető applikáción is meg lehet jeleníteni.

Többféle SmartBoat-szolgáltatás áll a hajósok rendelkezésére. A NauBit smartboat tracker nyomkövető eszköz, amelynek segítségével nyomon követhető a hajó sebessége, mozgásának iránya, a hajózás útvonala. Összeköthető okostelefonnal, így nemcsak útvonalkövetésre alkalmas, hanem teljes értékű kompassz, mobilapplikációs hajóműszer is elérhető a szolgáltatás igénybevételével. Ezenkívül figyeli a hajó egyéb rendszereit a hajó akkumulátorának töltöttségét vagy a hajómotor működését. A mobilalkalmazás segítséget nyújt a navigációban, valamint a versenyeken számos funkcióval segíti a kormányost.

A Naubit oldalára a vitorlásregattákon a tervezett start- és kerülőbóják, valamint a cél koordinátáit is feltöltik, ezért képes segíteni a pontos navigálásban az applikáció. Sok más érték mellett VMG sebességet is számol, ezzel is támogatja a kormányos stratégiáját. Az IoT-hálózatra töltött adatok felhasználásával, 3D-modell generálásával követhető a hajó mozgása.

Pontos széladatokkal szolgál, nemcsak a látszólagos szél adatait, de a valódi szél értékeit is megmutatja a hajósnak. A pontos adatok birtokában valósághű 3D-modellel követhető a hajó, a webes alkalmazással a parton lévő barátok, támogatók is virtuális utasai lehetnek a vitorlásnak.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!