Célegyeneshez közeledik a települések nevezése

2017. április 25.
Címkék :

A nagy érdeklődésre és a még folyamatban lévő önkormányzati egyeztetésekre való hivatkozással a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) meghosszabbította a Nemzeti Regattára való nevezési határidőt.

Magyarország települései 2017. április 28-áig jelezhetik részvételi szándékukat a kétnapos fesztiválra. Valóban nem árt sietniük azoknak a településeknek, akik Siófokon június 10–11-én a Balatonra irányuló reflektorfényben kívánják bemutatni saját értékeiket, látnivalóikat, ízvilágukat, mivel már a tavalyi évet meghaladó számú nevezés érkezett a szervezőkhöz. Az eseményre kilátogatók már biztosan találkozhatnak többek között olyan nagyvárosok csapataival, mint Budapest, Győr, Pécs, Veszprém, Zalaegerszeg, és Balaton-parti települések mellett az ország különböző részeiről is érkeznek további résztvevők, így említhető Makó, Szentes, Cegléd, Dunaharaszti vagy Pilisjászfalu.


A szinte jelképesnek nevezhető 50 ezer forintos nevezési díjért cserébe, a bemutatkozási lehetőségen túl, a települési csapatok számos versenyszámban mérhetik össze felkészültségüket, ügyességüket a komoly díjakért folyó küzdelmek során. A győztes település egyik jutalma az idén is az lesz, hogy a nagypénteken átadott legújabb hajó a következő szezonban a település nevét viseli.


A vitorlás pályaversenyhez szakképzett kormányossal együtt a Bahart biztosítja sorsolást követően az egyforma, ún. one design vitorlás hajókat, ezzel is megteremtve az egyenlő indulási esélyeket. Minden vitorlásra hétfős települési legénység ül fel a hajó hivatalos, előre kijelölt és szakképzett kormányosa mellett, és az előfutamokban, a középfutamban, majd a vasárnapi döntőben küzdenek meg a dobogós helyekért. Tavaly szinte minden hajón találtunk olyan résztvevőt, akinek valamilyen kötődése volt a vitorlázáshoz, pedig a vitorlásrutin és -tapasztalat abszolút nem elvárás, feltétel. A szervezők sokkal inkább várnak olyan csapattagokat, akik valamilyen szempontból értéket jelentenek a részt vevő településnek, így például színművészek, zenészek, sportolók, médiaképviselők, tehát a helyi vagy tágabb értelemben vett közélet szereplői. Bár versenyről van szó, de sokkal lényegesebb, hogy ezen a két napon mindenki egymásra mosolyogjon, és a csapattagok nevetve képviseljék településüket. Ismert személyekből, hírességből tavaly sem volt hiány, a közönség találkozhatott többek között olimpiai bajnokokkal, humoristákkal, színészekkel és televíziós személyiségekkel.


A Nemzeti Regatta egy a Siófoki Hajóállomástól néhány száz méterre bójákkal kijelölt pályán zajlik a Balaton vízén. A kilátogató érdeklődők így akár szabad szemmel is követhetik az eseményeket a mólóra kisétálva, de a verseny testközelből akár nézőhajókról is megtekinthető, valamint a színpad mellett felállított óriáskivetítőn is figyelemmel kísérhető, a Kékszalagról már ismert Borbély Ferenc szakértő kommentálásával. A vitorlásverseny mellett minden bizonnyal szintén látványos izgalmakat tartogat a Sió-csatornán megrendezendő sárkányhajóverseny is, ebben a számban tavaly az inkább vitorlázásról ismert Balatonfüred városa diadalmaskodott.


A két nap során a résztvevő települések bemutatkoznak a nagyszínpadon is, ahol a háziasszony szerepkörében Ördög Nóra közreműködik. A csapatokkal és az általuk képviselt magyarországi településkel a Települési Ízek Utcájában lehet még ismerkedni, ahol a sátorstandokon mindenki bemutatja saját látnivalóit és elkészíti a település jellegzetes ételkülönlegességét is a szakértő zsűri számára.


A különböző versenyszámokat külön-külön is szakértő zsűri bírálja el, sok értékes, látványos és a település hírnevét öregbítő díj talál gazdára a kétnapos fesztivál keretében, így a benevezett települések biztosan nem térnek haza üres kézzel. A szervezők tényleg minden korosztálynak kínálnak programot, kikapcsolódási lehetőséget a parton és vízen egyaránt. Sokak kedvencei lépnek fel a színpadon, koncertet ad a Margaret Island, a Kállay Sanders Band, valamint a Hooligans. Az egészséges életmód jegyében szűrővizsgálatokon és tanácsadásokon lehet részt venni. Természetesen a gyerekeket is rengeteg felfedeznivaló játék és program várja a helyszínen.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!