Megújul a balatoni viharjelzés

Elindult az országos viharjelző rendszer működése az ország négy nagy taván, a rendszer tesztjét Siófokon végezték el a katasztrófavédelem, a vízi rendészet és a meteorológiai szolgálat vezetői.

A Balatonon, a Tisza-tavon, a Velencei-tavon és a Fertő tavon összesen 55 viharjelző állomás működik majd október 31-ig. Az idén több balatoni állomáson – Balatonakalin, Zánkán, Révfülöpön és Ábrahámhegyen – nagyobb fényerejű, LED-es világítótestekre térnek át, Siófokon és Tihanyban kamerát helyeznek el, amelyek élő képet közvetítenek a katasztrófavédelem honlapján.

Távlati terv, hogy a folytatják a fényjelzők cseréjét, és a Balaton közepére is viharjelző állomást építenek, a Tihanyi-szorostól keletre eső medencében. A viharjelzés mellett mobiltelefonos alkalmazást is fejlesztenek, a Tavihar nevű program segítségével lehet nyomon követni a viharjelzéseket.

A Balatonon 46, a Velencei-tónál 3, a Tisza-tónál 5, a Fertő-tavon pedig – osztrák–magyar együttműködéssel – egy állomás működik. A viharjelzésnek változatlanul két fokozata van: az első fokozatban percenként 45 villanás figyelmeztet az óránként 40 km/h-s sebességű szélre, ekkor a fürdőzés legfeljebb a parttól 500 méterre lehetséges. A második fokozat percenként 90 villanással 60 km/h-s szélre és vihar közeledtére hívja fel a figyelmet, amikor a vizet azonnal el kell hagyni – írta az ilovebalaton.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!