Ifjúsági diadal és magyar siker Portorožban – Melges 24

Peter Karrie Nefeli nevű hajója nyerte a Marina Portoroz Melges 24 Regattát, a magyar HUN-850 Chinook dupla dobogóval zárta a versenyt.

A 2024-es Melges 24 európai vitorlás sorozat második versenyét a Yacht Club Marina Portoroz és a Nemzetközi Melges 24 Osztályszövetség szervezte május 10–12. között. Lenyűgöző eredményt elérve második lett a Strambapapa ifjúsági csapata Leonardo Centourival a kormánynál, egyúttal megnyerve az amatőr kategóriát.

Mivel a rendezőket szorította az idő, az utolsó futam rajtját fekete zászló alatt lőtték el, a Razjaren és az Arkanoe korai nekiindulása kizárást jelentett számukra. Szorosan a Nefeli mögött az osztrák Pure futott be, őt a Foxydry követte (fedélzetén a regnáló Európa-bajnok Giulia Pignoloval és Davide Bivivel). Peter Karrie (Nefeli): „Tökéletes hétvége volt számunkra, kicsit gyenge szélben, de gyönyörű körülmények között. Kemény küzdelmet vívtunk a horvát Razjarennel, és sajnálom a fekete zászlós büntetést, amit az utolsó futamban kaptak, mert szerettünk volna a végéig csatázni velük. Régóta állandó csapattal veszünk részt a versenyeken (Niccolo Bianchi, Alessandro Franci, Saverio Cigliano, Karlo Hmeljak; edző: Simon Sivitz), télen Miamiban a Bacardi versenyeken is részt vettünk, ez a kettő most kifizetődött. De a legnagyobb élmény az volt számomra, hogy fiatal csapatokat láttam az osztályban, amelyek ráadásul jól teljesítettek. Nagyon tetszik az a stílus, ahogy a Strambapapa ifjúsági csapata vitorlázik, gratulálok nekik!”

A győztes Nefeli mögött tehát a második helyet a Strambapapa ifjúsági csapata (Leonardo Centouri, Luca Coslovich, Francesco Altran, Alessio Castellan, Giacomo Conti) szerezte meg, a dobogót pedig a 2023-as sorozat győztese, a magyar Chinook (Csoltó Ákos) tette teljessé.

Az amatőr kategória dobogójának kétharmadát az összetettben élen végzők foglalták el, a Strambapapa és a Chinook (Csoltó Ákos, Tomai Balázs, Litkey Balmaz, Weöres Botond) mögé a német White Room kapaszkodott fel. Komplett végeredmény.

Az idei Melges 24 európai sorozat következő állomása az osztrák nyílt bajnokság (május 24–26., Attersee).

(forrás: sail-world.com, fotók: International Melges 24 Class)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!