Elpusztult egy hatalmas ámbrás cet

2024. március 13.
Címkék :

Florida nyugati partvidékén, Venice-nél elpusztult egy tizenhárom méteres, több mint harminctonnás ámbráscet, amely a hétvégén vetődött partra.

A tengeri emlős a Mexikói-öböl felől került a partvidék közelébe, ahol egy homokpadon feneklett meg. A floridai természetvédelmi hivatal (Florida Fish and Wildlife Conservation Commission) közlése szerint a rendőrség és vadőrök vasárnap hiába próbálták az állatot visszajuttatni a mélyebb vízbe, estére a légzése nehézkessé vált, majd helyi idő szerint hétfőn hajnalban elpusztult.

Az illetékesek beszámolói alapján a partra került ámbráscet hossza 13 méter, súlya meghaladja a 31 tonnát. A természetvédelmi hivatal közölte azt is: az állatból biológusok vesznek mintát, hogy megállapítsák miért közelíthette meg a partvidéket, illetve, hogy szenvedett-e valamilyen betegségben, ami hozzájárult a halálához.

Az óriás méretű tengeri emlős maradványait a hatósági közlések szerint megpróbálják kivontatni a vízből. Ezután vagy eltemetik, vagy szemétlerakóban helyezik el. A nagy ámbráscetek rendkívül ritkán közelítik meg a partvidéket. A Mexikói-öbölben mintegy 1100 példányt tartanak nyilván a veszélyeztetett fajból – írta a berek.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!