Túl sokba kerül az Amadea állagmegóvása és őrzése

2024. február 22.
Címkék :

A manhattani szövetségi ügyészek arra kérik Dale Ho amerikai kerületi bírót, hogy tegyen határozott lépéseket a lefoglalt Amadea szuperjacht árverése érdekében.

A 106,1 méter hosszú jachtot még 2022 májusában tartóztatták fel, az őrzése tetemes összeget emészt fel. Az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) február 9-ei bírósági beadványában azt állította, hogy évente több millió dollárt költ a szankcionált szuperjachtra, ám a jövőben „indokolt lenne megkímélni a kormányt és az adófizetőket ezeknek a költségeknek a viselésétől, amelyek havonta mintegy 600 ezer dollárt tesznek ki”.

A jacht azért áll egy helyben lassan két éve, mert tulajdonosa Oroszország és Ukrajna közötti háború kapcsán bevezetett szankciók hatálya alá esik. Az amerikai hatóságok feltartóztatták a hajót, majd a Fidzsi-szigetekről San Diegóba szállították, ahol jelenleg is tartózkodik.

A DOJ 2023 októberében polgári jogi panaszt nyújtott be a hajó elkobzására, ami lehetővé teheti, hogy az Amadea az Egyesült Államok kormányának tulajdonába kerüljön. A panaszban azt állították, hogy annak idején a karbantartási és egyéb munkálatokat az amerikai törvények megsértésével végezték, beleértve a pénzmosás vádját is.

A bejelentés idején a Task Force KleptoCapture társigazgatója, Michael Khoo úgy nyilatkozott, hogy „az Egyesült Államok keresetével azt igyekszik bizonyítani, hogy visszaélés történt az amerikai pénzügyi rendszerrel a jacht fenntartása érdekében”.

A beadványt a New York-i szövetségi bíróságon nyújtották be, azt is állítva egyúttal, hogy a vállalati dokumentumokban „fedőcégek láncolatát szervezték a jacht valódi tulajdonosának kilétének elrejtéséhez”.

A DOJ által kiadott közlemény szerint: „Az eljárás során a kormányt terheli az elkobozhatóság tényének bizonyítása. A polgári jogi kereset csupán azt állítja, hogy a vagyontárgy részt vett egy bűncselekményben, vagy az abból származó bevételt képvisel.”

(forrás: boatinternational.com, fotók: autoevolution.com, luxurylaunches.com, boatinternational.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!