1,3 milliárd euró: erős rendelésállománya van az egyik olasz luxusjachtmárkának

2023. november 21.
Címkék :

A The Italian Sea Group (TISG) 2023 első kilenc hónapjában 262,2 millió eurós bevételről számolt be, ami 25 százalékos növekedés 2022 azonos időszakához képest.

Ebből az összegből 226,7 millió euró a hajógyártásból származó bevételekhez köthető, ami 22 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. A csoport 32,9 milliós bevételt könyvelhetett el felújítási tevékenységeinek köszönhetően, ami 23,5 százalékos növekedés, elsősorban a hajógyár termelési kapacitásának közelmúltbeli bővítése nyomán.

A TISG EBITDA-ja is emelkedett, a 2022 első kilenc hónapjában elért 33 millió euróról a következő évben 43,2 millióra. A csoport által az évek során bejelentett haszonkulcs-növekedéshez több tényező is hozzájárult, többek között a költséggazdálkodás szigorúbb ellenőrzése, a működési hatékonyság javítása és a termékárak emelkedése – utóbbi a márka prémiumszintre emelkedésének köszönhető.

Jelenleg az olasz hajógyár megrendelésállománya 1,3 milliárd euró értékű, az most aktuális utolsó szállítások 2028-ban esedékesek. Ez 36 projektet jelent, köztük 24 szuperjachtot és tucatnyi Lamborghini 63-ast a TISG Tecnomar márkájából.

Lamborghini a vízen:

YouTube video

Ugyanakkor a csoportnak a harmadik negyedév végén 31 millió euró nettó pénzügyi adóssága volt, szemben a 2022. december 31-i 11,3 millióval. Ennek a növekedésnek egy része a TISG 4.0, 4.1 és 4.2 beruházási terveinek befejezését, valamint a kereskedelmi irodák bővítését tükrözi a csoport Marina di Carrara-i székhelyén, ami 8,8 millió eurós beruházást jelentett a kilenc hónapos időszakban.

Az idei év eddigi teljesítménye alapján a TISG megerősítette a vállalat 2023-ra vonatkozó előrejelzéseit az értéktartomány felső határán, 365 millió eurós bevételt és 16,5 százalékos EBITDA-arányos nyereséget becsülve.

„Rendkívül elégedett vagyok azzal, amit az év első kilenc hónapjában elértünk, ez megerősíti üzleti modellünk hitelességét” – mondta az eredményekről Giovanni Costantino, a TISG alapítója és vezérigazgatója. „Sok pozitív visszajelzést kaptunk annak nyomán, hogy visszatértünk a Monaco Yacht Show-ra, beruházásainkat pedig folytatjuk, hogy minden, folyamatban lévő projektünket megvalósítsuk.”

A hajógyár közelgő projektjei között szerepel egy 50 méteres Admiral felfedező jacht, a Tecnomar új motoros katamaránja, amely a This Is Itet követi, valamint egy 46 méteres Tecnomar gyorshajó, a Project Evo 155, amelyet Monacóban mutattak be először.

(forrás: Boat International, fotók: theitalianseagroup.com, superyacht.eu, pambianconews.com, motor1.com, wallstreetitalia.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!