A legújabb szuperjacht-koncepciók – második rész

A szuperjacht-koncepciók mindenféle formában és méretben léteznek – radikálisak, hétköznapiak, néha talán kicsit bizarrak. Íme az iparág legfrissebb tervei!

Az előző részben: Dunes, Stardust-projekt, Pegasus-projekt, Kestrel, Vesper.

Aware
Hossz: 80 méter
Tervező: Sinot Yacht Architecture & Design

Ez az építésre kész szuperjachtjavaslat a fedélzeti tér maximalizálására összpontosít a hajó karcsú, korlátozott szerkezetén belül. A nyitott, rugalmas elrendezés érvényesül, ami leginkább a három méter belmagasságú strandklubban, a lehajtható teraszokon és az integrált üveg tolófalakon látható. A holland stúdió portfóliójában számos díjnyertes jacht található, köztük a 60 méteres Lusine és a 77,2 méteres Pi.

Waves
Hossz: 93 méter
Tervező: Daroca Design, Bolidt

A minimalista dizájn központi eleme a Bolidt szintetikus fedélzeti burkolata, amely a hagyományos anyagok fenntartható alternatívája. Az új anyag állítólag „korlátlan tervezési lehetőségeket kínál”, de ehhez a koncepcióhoz a Bolidt csak két különböző padlómintát készített, amelyek reményei szerint jól szemléltetik a termék alkalmazkodóképességét „még a legigényesebb tervezési forgatókönyvekhez is”.

MVY
Hossz: 58 méter
Tervező: Drift Energy, ShadowCAT

Az MVY a Most Valuable Yacht (legértékesebb jacht) rövidítése, ami a környezetbarát tulajdonságaira utal. A hajó képes lesz önállóan energiát termelni, tárolni és szállítani. Turbinák fogják fel a hajó mozgási energiáját, és „zöldhidrogénként” tárolják a fedélzeten, hogy később egy kijelölt kikötőben ki lehessen tölteni. A vállalat szerint ez a koncepció 2050-ig egy gigatonna szén-dioxid-kibocsátás-csökkentést tesz lehetővé.

Grand Explorer
Hossz: 72 méter
Tervező: Ocea Yachts, Vitruvius

A Grand Explorer ugyanazokon a számításokon és szimulációkon alapul, mint a hajógyár járőrhajócsaládja, az OPV 230-as, sőt, még a sziluettje is arra hajaz. Az Ocea által szabadalmaztatott Arch Bows szerkezeti merevítőivel a jachtot felülről erősítik meg, így az képes a szokottnál nagy nyílások integrálására. „Fontos számunkra, hogy hajóink gyorsak, minden időjárási viszonyok között hajózhatóak és kényelmesek legyenek a hosszú utak során” – magyarázta Vincent Guilbault, az Ocea K+F részlegének vezetője.

Mission
Hossz: 63,9 méter
Tervező: Icon Yachts, Bernd Weel Design

Ez a robusztus, terepjáró ihlette koncepció innovatív kialakítású, amelynek középpontjában a moduláris konténerek állnak, amelyek a felhasználásnak megfelelően módosíthatók és átalakíthatók – a tudományos kutatási berendezésektől kezdve a felesleges vízi játékokszerekig és kismotorosokig bármit szállíthatnak. A felfedezőhajó hat kismotorost és RIB-et, valamint egy háromszemélyes tengeralattjárót és egy Airbus H130-ast képes elnyelni.

(fotók és forrás: Boat International)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!