A legújabb szuperjacht-koncepciók – első rész

A szuperjacht-koncepciók mindenféle formában és méretben léteznek – radikálisak, hétköznapiak, néha talán kicsit bizarrak. Íme az iparág legfrissebb tervei!

Dunes
Hossz: 83 méter
Tervező: Feadship, Studio De Voogt

A Dunes szokatlan kialakítása (amely a homokdűnék hullámzását hivatott utánozni) olyan környezetbarát jellemzőkkel párosul, mint a jellegzetes hűtőárbóc, az extra kapacitású tároló akkumulátorok, egy új típusú üzemanyagcella és egy radikális hajtási megoldás. A hajógyár szerint a Dunes megépülése esetén a szuperjachtok üzemeltetésével járó potenciális kedvezőtlen környezeti tényezők akár 95 százalékát is kiküszöbölné.

Stardust-projekt
Hossz: 63 méter
Tervező: Tankoa Yachts, Giuseppina Arena, Abbasli Design Studio

Ezt az égi koncepciót a Fort Lauderdale-i Nemzetközi Hajókiállításon mutatták be Denis Suka (ismertebb nevén The Yacht Mogul) segítségével. A gyártó elmondása szerint éjszaka a jacht külső fedélzetét csillogó fények egész sora világítja meg, így az – látványra legalábbis – „csillagközi űrhajóvá” alakul át. Másik egyedi jellemzője a kilátófedélzet-madárfészek hibrid, amely olyan szabadtéri környezetet teremt, amit menet közben vagy horgonyon állva is élvezhetünk.

Pegasus-projekt
Hossz: 88 méter
Tervező: Jozeph Forakis, Lateral Naval Architects

A Pegasust Jozeph Forakis a világ első 3D-nyomtatással készült szuperjachtjaként mutatta be. A nulla károsanyag-kibocsátásúként megálmodott jacht „gyakorlatilag láthatatlan” mind a profilját, mind a környezeti hatását tekintve. A tükrös üvegborítás és a többszintes felépítménynek köszönhetően a hajó beleolvad a környező tájba, a belső tér középpontjában pedig egy többszintes hidroponikus kert áll, amelyet úgy terveztek, hogy friss élelmiszerrel és levegővel lássa el a vendégeket.

Kestrel
Hossz: 80 méter
Tervező: Bassan & Benedetti, McFarlane ShipDesign

A Kestrel a „forma a funkció szolgálatában” elvét követve egy olyan jachtátalakítási koncepció, amely minimalista és költséghatékony kialakítással tiszteleg az eredeti hajótest előtt. A javasolt donorhajót 1C jégosztályú hajótesttel büszkélkedhet, minden felszerelés és gépészet megmaradna, míg a Kestrel „új blokkjai” a leendő tulajdonos igényei szerint épülnének meg. A hajótest belsejében 100 négyzetméteres wellnessrészleg található, tornateremmel, spával, mozival és egy 125 négyzetméteres járműhangárral felszerelve.

Vesper
Hossz: 65 méter
Tervező: Golden Yachts, Phathom Studio

A Vesper konfigurációjának és a fedélzeti szintjei közötti folyamatos kapcsolatnak célja, hogy olyan jacht jöjjön létre, amely „inkább hasonlít szárazföldi rezidenciához, mint 65 méteres szuperjachthoz”. Ez az elképzelés legvilágosabban a tulajdonos kabinjában valósul meg, amely egy kétszintes lakás saját fürdőszobával, gardróbbal, nyitott társalgóval, dolgozószobával. A pantográf ajtók a privát erkélyre vezetnek, ahol végtelennek tűnő spamedence, sziklás vízfal és szabadtéri társalgó található.

Folytatjuk…

(fotók és forrás: Boat International)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!