A tudatos hajósok kiállítása: Grand Pavois La Rochelle 2023

Mintegy 450 kiállító 800 márkát mutatott be a nagyközönségnek La Rochelle-ben a múlt héten.

Néhány nappal a 2023-as Cannes-i Hajókiállítás zárása után La Rochelle adott otthont a Grand Pavois-nak, a francia atlanti-óceáni partvidék referenciaeseményének. Szeptember 20–25. között mintegy 450 kiállító 800 márkát mutatott be a nagyközönségnek.

Christophe Vieux, a Grand Pavois vezérigazgatója szerint a rendezvény a francia hajózási ipar olyan kirakatát jelenti, ahol főként közepes és kis méretű hajókat mutatnak be: „Látogatóink többsége gyakorló hajós, jó részüknek (a Grand Pavois honlapja szerint 44 százalékuknak) van hajója, tudatos fogyasztó. Ezt bizonyítja, hogy a látogatóknak csak a 15 százaléka vásárolja meg a belépőt, a többieket a kiállítók hívják meg, akikkel már kapcsolatban állnak.”

Benjamin Lachaise, a Fountaine Pajot Thira 80 értékesítési vezetője szerint „a Cannes Yachting Festival látogatói elsősorban nagyobb hajókat keresnek, akár motoros jachtokat vagy motoros katamaránokat. Itt elsősorban a kisebb hajók iránt érdeklődnek, főleg vitorlázási célra. La Rochelle-ben hagyományosan olyan hajósokkal találkozunk, akik hosszú utakra használják a járműveiket.”

Ebben az értelemben nincs verseny a két kiállítás között, azok inkább kiegészítik egymást. Az 1976-ban alapított, La Rochelle-i székhelyű Fountaine Pajot többek között az új Astrea 42 smart electric modellt mutatta be. A Grand Pavois szervezői a kiállítói regisztráció iránti növekvő keresletről is beszámoltak. Ez főleg a fenntartható innovációk területére, a fenntartható fejlődésnek szentelt térre volt jellemző: „Három évvel ezelőtt nyitottunk ebbe az irányba, hogy teret adjunk a fenntarthatóság iránt elkötelezett startupoknak és a márkaépítésben már befutott cégeknek. Az idei kereslet kielégítése érdekében 2022-höz képest meg kellett dupláznunk a területet.”

Denis Ricard, a Beneteau EMEA értékesítési igazgatója arról számolt be, hogy a rendezvény jó hangulatban kezdődött, már a nyitónapon lezárult néhány értékesítés. A francia gyártó 18 hajóval vett részt a kiállításon, míg a Beneteau Csoport mind a kilenc márkájával együtt 48 hajót mutatott be. A 2023-as kiadáson 600 hajót tekinthettek meg az érdeklődők, háromszázat a vízen, három kilométernyi ponton mentén. A kiállítási kínálatot kiegészítők, felszerelések, horgászfelszerelések és szolgáltatások tették teljessé.

(forrás: ibinews.com, fotók: francebleu.fr, nouvelle-aquitaine-tourisme.com, grand-pavois.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!