Vesztett a Balaton: megvan hol költötték el pénzüket a magyar turisták

Miközben a belföldi turizmus csökken, a magyarok külföldi utazásainak a száma az ötödével, a kint tartózkodási idő 26 százalékkal emelkedett az első fél évben.

A belföldi turisztikai vendégforgalomban visszaesésről adott számot 2023 első fél évében és az első hét hónapjában is a Központi Statisztikai Hivatal. Az azóta frissített adatokból már látszik, hogy miközben az előző év azonos időszakához képest a belföldi turisták vendégéjszakáinak száma 8 százalékkal csökkent, addig a magyarok külföldi utazásaiban minden tekintetben nagy a bővülés.

Az idei első hat hónapban a magyarok 9,8 millió alkalommal utaztak külföldre, ami mintegy 20 százalékkal meghaladja a 2022. első félévi számot (de még elmarad a járvány előtti, 2019-es rekordévben regisztrált 11,7 milliótól). A kinti tartózkodási idő is nőtt: 21,2 millióról 26,8 millió napra, ami 26 százalékos növekedés. A külföldi utazásokon elköltött összeg ennél is jobban megugrott: az egy évvel korábbinál folyó áron számolva 45 százalékkal, 590 milliárd forintra. Ennek túlnyomó részét, 522 milliárdot európai országokban hagyták, a fennmaradót pedig amerikai és ázsiai államokban. A külföldön elköltött összegben a magyarok már jócskán lekörözték a 2019-es csúcsév első hat hónapját is. Az akkori 406 milliárd azonban még egy sokkal erősebb forint idején vándorolt külföldre.

Ahogy a korábbi években, úgy az idei első fél évben is Ausztriába utaztak legtöbbször (3,5 millió alkalommal), a legtöbb időt is itt töltötték el (5,7 millió napot), és 116,8 milliárd forintot költöttek el (míg egy évvel korábban 84 milliárdot).

Az idei első hat hónapban külföldre tett 9,8 millió utazásból 6,1 millió egynapos út volt, amelyek több mint harmadában vásárolni keltek útra. Csaknem minden ötödik utazás célja külföldi munkavégzés volt, amit a rokon- vagy baráti látogatás, illetve a szórakozás, szabadidő, egészségmegőrzés úti cél követett 15-15 százalékos részesedéssel.

A közel 3,7 millió többnapos utazás 43 százalékának a szórakozás, a szabadidős tevékenység vagy az egészségmegőrzés volt a célja, negyedének pedig rokon, barát meglátogatása. Majd a munkavégzés (18 százalék), valamint az üzleti és konferencia út (9 százalék) következett.

Az első fél évben elköltött 590 milliárd forintból 455 milliárd több-, 135 milliárd pedig egynapos utakra ment el. A legtöbbet a szállásra és vendéglátóipari szolgáltatásokra költötték a kiutazók (az idei első fél évben 137 milliárd forintot, míg tavaly „csak” 90 milliárdot), üzemanyagra 56 milliárdot, élelmiszerre és italra pedig 50 milliárdot fordítottak (ezekre tavaly 36 milliárdot, illetve 40 milliárdot költöttek) – írta a bank360.hu.

fotók: thetravelexpert.ie, tourcroatia.co.uk, europeanbestdestinations.com, skisolutions.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!