Balatonakaliban a közösség megmentette a mólót és környékét

A balatonakali partszakasz összefogással a Balaton egyik legszebb közforgalmú kikötője lett.

Néhány éve az állami többségi tulajdonba került Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) a város négy kikötőjét el akarta adni. A nagy felháborodásnak, a térség országgyűlési képviselőjének és az önkormányzatok fáradozásának köszönhetően változott a terv, és a négy kikötőből hármat meg tudtak menteni. A 2020-ban kötött megállapodások értelmében az érintett önkormányzatok 25 évre használatba vehették a Bahart területét.

Balatonakali ezt követően pályázott és nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásából közel 135 millió forintos támogatást a kikötőjének és környezetének fejlesztésére. Az időközben megemelkedett árak miatt még jelenleg is egyeztetés folyik további 38 millió forint plusztámogatásról az államkincstárral.

Két év és két hónap telt el a projekt összeállásától kezdve addig az időpontig, amíg el tudták kezdeni azt a munkát, amit aztán 6 hónap alatt kellett befejezni. A fejlesztések három helyrajzi számon lévő ingatlant érintettek, amiből az egyik az önkormányzaté, kettő a Bahart tulajdonában, de az önkormányzat kezelésében van. A támogatásnak, a horgászturisztikai pályázat megvalósításának és egy csatlakozó magánfejlesztésnek is köszönhetően Balatonakali kikötője és annak teljes környezete megújult.

Többek között kicserélték a horgászcsónak-kikötő teljes szerkezetét horganyzott acélra új járófelülettel, új bekötőút készült a stéghez, a halas tanösvény információs tábláit, pihenőpontjait tovább fejlesztették, új bepakolóstég épült, sólyahelyet alakítottak ki, kulturált parkolóhelyek létesültek. A zöldfelületeket is fejlesztették, és megvalósult a parton egy új közösségi és kiszolgálóhely, valamint kerékpáros szerelőpont és víziturisztikai beszállópont is épült. Kiépült a közvilágítás és biztonsági kamerarendszert is telepítettek.

A Baharttal kötött szerződés feltétele volt, hogy az önkormányzat közforgalmi hajózásra alkalmas állapotban tartsa a kikötőt. Ez már az elmúlt nyáron megtörtént. A Bahart mellett elsőként és egyedüliként indult menetrend szerinti, közforgalmi hajójárat Balatonakaliból Balatonszemesre, az idén már Balatonföldvárra is a Beach Boat Kft. közreműködésével. Az önkormányzati projekttel egy időben kezdődött és fejeződött be a korábbi Kikötő Vendéglő megújítása, az új tulajdonosnak és üzlettársainak köszönhetően. Saját forrásukból valósították meg a zöldfelületek locsolását kiszolgáló rendszert, jelentős részt vállaltak a növényesítésben, és az aszfalt útburkolatot is maguk újították fel.

Balatonakali megmutatta, milyen jó kezekben van a Balaton-part az önkormányzatoknál, ami garanciát jelent arra, hogy a vízpart közterület marad. Fontos lenne a még állami tulajdonban lévő partszakaszokat is az érintett önkormányzatokra bízni eladás helyett, ez egy fontos társadalmi érdek – írta a hirbalaton.hu.

fotók: Akali Port

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!