Száz menekültet mentett meg egy szuperjacht

A 93,5 méter hosszú Mayan Queen IV legalább 100 embert mentett ki a nagyszabású kutató- és mentőakció részeként.

A mentőakciót azért indították, mert június 14-én, a kora reggeli órákban, 47 tengeri mérföldre a görögországi Peloponnészosz-félsziget déli részétől, elsüllyedt egy Olaszországba tartó migránshajó. A hatóságok szerint legalább 78 ember fulladt meg, ugyanakkor a hajó fedélzetén vélhetően több mint 300 ember tartózkodott, ami az egymásnak ellentmondó jelentések szerint akár 750 is lehetett.

A görög parti őrség közleménye szerint egy járőrhajó a katasztrófa előtt többször is megpróbált kapcsolatba lépni a bárkával, de „a külföldiek elutasították az ellátást és a segítséget, kijelentve, hogy folytatni kívánják útjukat Olaszországba. A kora reggeli órákban a halászhajó felborult, majd elsüllyedt, mi pedig azonnal széles körű keresési és mentési műveletet kezdtünk a parti őrség LS-EL.AKT őrhajója és három arra járó jacht részvételével”. Később több mentőhajó és egy helikopter is a helyszínre érkezett.

A parti őrség később közzétett második közleményében ez állt: „A Bevándorlási és Menekültügyi Minisztérium […] kapcsolatban állt a görög parti őrséggel a nemzetközi vizeken, Pülosztól 47 tengeri mérföldre délnyugatra fekvő tengeri területen történt tragikus hajótöréssel kapcsolatban. Az esemény a legtragikusabb módon demonstrálja a migránsok életét veszélyeztető nemzetközi embercsempész-hálózatok felszámolásának szükségességét.”

A Mayan Queen IV Kalamata kikötőjébe szállította a mentett embereket, ahol azok orvosi ellátásban részesültek. A közösségi médiában közzétett képeken több mentőautót és egészségügyi szakembert láthattunk a helyszínen, legalább 22 túlélő került kórházba. A szerencsétlenül járt hajó feltehetően Líbiából tartott Olaszország felé, a balesetének oka egyelőre ismeretlen.

(forrás: Boat International, fotók: Boat International, nytimes.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!