Lesz-e elég turista a Balatonnál?

A magyaroknak nem lesz pénze a Balatonra, legfeljebb Dalmáciára vagy a bolgár tengerpartra. A külföldi turisták pedig sok mindenre kíváncsiak, de a Balatonra nem igazán.

Harmincötezer forint, ha a két gyerekkel lemegyünk a Balatonra egy napra. Strandbelépő, parkolás, egy-egy lángos és üdítő. És még a benzint bele se számoltam – meséli Endre. Szerinte komolyan érdemes elgondolkodni, hogy nem jobb-e külföldre menni. Ha a szálláshelyeket is számításba vesszük, szinte nem is kérdéses, az idén nem nagyon éri meg a Balatonra menni, kivéve persze, ha van saját ház, saját infrastruktúra.

Egy hét Balaton két gyerekkel persze ennél sokkal többe kerül. Próbaképp július 1–8. között néztünk ajánlatokat a Booking.com oldalon. A legolcsóbb – ami nem kemping – nagyjából 180 ezer forint volt. Nem a legeslegolcsóbbat néztük, hanem azt az árat, amennyiért átlagban, jellemzően a legolcsóbban ki lehet jönni. Ezek jellemzően apartmanok, magánszállások.

Ugyanezen időszakra Isztrián 130 ezer forintért is kaphatunk szállást, Dalmáciában pedig 120 ezerért – itt is érvényes, hogy nem a legolcsóbbat vettük, hanem azt a sávot, ahol már van választék. Trieszt környékén kicsivel drágább minden, de 210 ezer forintért tudnánk itt is elfogadható apartmant találni. Szlovénia nagyjából a balatoni árszint körül van – a horvát és az északolasz ajánlatok között. A legolcsóbb a bolgár tengerpart: itt már 90 ezer forintért lehet szállást szerezni.

Ha autós nyaralást terveznénk, de azért nem mennénk túl messzire, akkor nem túl versenyképes a Balaton a szállásdíjakat nézve, a többiről nem is szólva. A magyarországi infláció miatt Európában már egyre kevesebb ország számít drágának, vagyis sehol máshol nem nőttek az árak olyan mértékben, mint itthon. Ami a repülős nyaralásokat illeti, valószínűleg azt is ki lehet hozni versenyképesebbre, mint a Balaton, de itt már sok minden függ az egyéni preferenciáktól, illetve attól, hogy milyen áron sikerül megcsípni a repülőjegyet, ezért erre nem készítettem számítást.

A cikk folytatása megtalálható ide kattintva.

fotók: studyinhungary.hu, swedishnomad.com, budnews.hu, Pinterest

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!