Szardínia luxusbabérokra tör

Két nagyszabású projekt zajlik a szigeten, amelyekbe a regionális kormány befektetett. Ezek célja, hogy Szardínia a földközi-tengeri luxusjachtok központja legyen.

A projekt lényege, hogy a hajógyárak, kikötők és repülőterek hálózatát magában foglaló integrált rendszer révén Szardínia a mediterrán szuperjachtok központjává váljon. Mindezt a Porto Cervo Forum során tárták a nagyközönség elé, a Possible Luxury (Lehetséges Luxus) tanulmány keretein belül. Mindez egy nagyobb egység – az Olaszország tengeri és luxusturizmusára vonatkozó többéves terv – része.
A jelentés szerint a Szardínián kikötő minden egyes méternyi jacht nyomán hat új munkahely jön létre. Ennek nyomán a készítők szorgalmazzák olyan iskola létrehozását, amely a jachtépítés és -javítás területén nyújtana képzéseket a fiataloknak, a kormányzati és magán turisztikai intézményekkel való eltérő kapcsolat kialakítását, valamint egy kockázati tőkebank megalapítását – ez egy helyi pénzügyi intézmény lenne, amely a helyi közösség lehetőségeinek szem előtt tartásával képes támogatni a nagy projekteket.

Jelenleg két olyan nagy projekt van folyamatban a szigeten, amelybe a regionális kormányzat befektetett: a SNO csoport egy nagy, megajachtok karbantartására és vendéglátására szolgáló központot épít több mint 100 millió eurós beruházással Olbia térségében. Porto Rotondóban pedig Monte Carlo turisztikai kikötője egy dubaji céggel közösen 34 millió euró értékben épít kikötőmedencét.

Az All About Shipping jelentése szerint a nemzetközi szuperjacht-piac nagyjából 6000 hajót számlál, 668 hajó van építés alatt, ebből 342 Olaszországban. Az új jachttulajdonosok körében – akik átlagosan kilenc évvel fiatalabbak, mint az elmúlt években – Szaúd-Arábia vezet, szorosan nyomában az Egyesült Arab Emírségekkel. Következtetésük szerint egy luxusjachtra évente 2,3–6 millió euró között költenek, az összeg az adott régióban marad, és ott kering.

(forrás: ibinews.com, fotók: overseasardinia.com, palau.it, marinadiportocervo.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!