Aggódhatunk a Balaton és a Velencei-tó vízállása miatt?

2023. március 14.
Címkék :

Ha a vízgyűjtő területre érkező tavaszi csapadékmennyiség nem változtat a Balaton és a Velencei-tó vízszintjén, akkor az előzetes várakozások szerint a tavalyihoz hasonló lehet a két tó vízállása.

A Balaton napi átlagos vízállása az év első napján 81 centiméter volt. Januárban a sokéves átlag háromszorosa hullott le a vízgyűjtőre is, ezért a vízszint látványos emelkedésnek indult, így a hónap végére elérte a 95 centimétert. A vízszintemelkedés a szárazabb februárban tovább tartott, de kisebb intenzitással. A Balaton napi átlagos vízállása március 3-án 101 centiméter volt, jelenleg stagnál.

Ezeket a számokat a Balatonakalinál regisztrált napi átlagának és a tihanyi adatok napi átlagának átlagából számítják, míg a Velencei-tó vízállását egyetlen helyszínen, Agárdnál rögzítik. Az év legelején Agárdnál hetven centimétert mértek, ám a januári jelentős mennyiségű csapadék hatására a vízszint a Velencei-tó esetén is emelkedésnek indult. A szakemberek szerint a tavalyihoz hasonló lehet a Balaton és a Velencei-tó vízszintje, ha a vízgyűjtő területre érkező tavaszi csapadékmennyiség nem lesz olyan mértékű, hogy növelje a várható vízszintet.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 2023. január 23-án megkezdte a Velencei-tó vízpótlását a Pátkai-tározóból való vízeresztéssel, és március 3-án már száz centiméteres vízállást mértek. A Balaton esetén a tó vízkészletének pótlására, vagy annak szinten tartására nincs mesterségesen kiépített lehetőség, ezért egyre nagyobb a jelentősége a többletvíztározásnak. Többletvíztározással kivédhetők az aszályos időszakok következtében fellépő alacsony vízállások.

A vízszintszabályozási módot csak a Sió-csatorna zsilipje jelenti, amely zárt állapotban megakadályozza a víz lefolyását a csatornán, nyitásával pedig a szabályozási vonal feletti többletvizek leeresztése biztosítja, hogy hosszabb csapadékos időszak esetén se keletkezzenek károk a partmenti területeken. Uniós és hazai forrásból 2018-ban megkezdődött a Balaton levezetőrendszerének korszerűsítése, beleértve a zsilipet. A vízszintszabályozó zsilip átépítése által megnövekedik a kapacitás, az ehhez kapcsolódó kivitelezési munkák jelenleg is folynak.

Az idén nyár végén befejeződő nagyberuházás keretében már átépült a Balatonkiliti mederduzzasztó is, ami Siófok belterületén (a téli időszakon kívül) akkor is biztosítja a vízzel telt Sió-meder látványát, amikor nincs vízlevezetés a Balatonból – írta a vg.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!