Feltöltik a Velencei-tavat

Elkezdődött a Velencei-tó vizének pótlása a Pátkai-tározóból. A tó péntek reggeli vízállása 85 centiméter volt, ami 45 centivel van a téli minimum-üzemvízszint alatt, vagyis jelenleg 11,47 millió köbméter víz hiányzik a tóból.

Hiába volt az átlagosnál csapadékosabb az augusztus, a szeptember és a november, a lehullott eső jelentős részét elnyelte a kiszáradt talaj, így a tó nem kapott elegendő természetes pótlást. A 900 ezer köbméternyi vízmennyiséget hétfőn eresztették le. Az éghajlatváltozás és az átlagostól jelentősen elmaradó csapadékmennyiség miatt a Velencei-tó vízszintje már 2021-ben is rendkívül alacsony volt: szeptember végén mindössze 71 centimétert mértek, miközben ebben az időszakban átlagosan 130 centi körül szokott lenni.

Az utóbbi néhány évben a tó vízpótlását szolgáló Zámolyi- és Pátkai-tározó vizének minősége leromlott, alkalmatlanná téve a tározókat a vízpótlásra, kizárólag a hűvösebb őszi-téli időszakban volt lehetőség arra, hogy megkezdődhessen a Velencei-tó lassú és óvatos vízpótlása. Először 2021 őszén eresztettek vizet a tóba, amit 2022 februárjában be kellett fejezni, mert a vízminőségi értékek miatt a Pátkai-tározó vize használhatatlanná vált a tó táplálására.

A mostani időpont azért ideális a vízeresztésre, mert az utóbbi időszak bőséges csapadéka jelentősen felhígította a tározott vizet, így a korábbi vízminőségi problémák nem állnak fenn. Ugyanakkor a szakemberek helyszíni és laboratóriumi mérésekkel is folyamatosan vizsgálják a tóban lévő, illetve az oda érkező víz minőségét.

Emellett a vízeresztéssel párhuzamosan a Pátkai-tározó folyamatosan fennálló vízminőségi problémáinak kezelésére egy „megkerülő csatorna” és az oda vezető vízkormányzó létesítmény kialakítása is zajlik, aminek a segítségével a vízgyűjtőn lehulló csapadék hamarabb, vízminőségromlás nélkül juthat a tóba.

(MTI)

fotók: valaszonline.hu, hvg.hu, hollosifoto.wordpress.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!