Jót tett az eső a nagy tavainknak

A vízgyűjtőkön az elmúlt napokban hullott csapadék árhullámokat indított el a Tiszán és mellékfolyóin, de emelkedett a Balaton és Velencei-tó vízszintje is.

A Tiszán és mellékfolyóin egyes szakaszokon az elsőfokú készültséget vagy azt meghaladó vízszint is kialakulhat az ár levonulásával. A decemberben eddig érkezett csapadék már a magyarországi nagy tavak átlagvízállásán is megmutatkozik: emelkedett a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is.

Az elmúlt néhány napban jelentős mennyiségű csapadék hullott a Felső-Tisza vízgyűjtőjén – Kárpátalján átlagosan 50 mm, helyenként akár a duplája is –, míg az országban és Erdélyben 25-35 mm eső esett. Mindez a magyarországi folyókon kisebb-nagyobb vízszintemelkedést okozott. A gyorsan levonuló árhullámok a Tiszán Tiszabecsnél és a Tarnán az elsőfokú készültség feletti vízállásokat eredményeztek.

A következő napokban a Tisza további szakaszain, valamint a Túron, a Krasznán, a Bodrogon, a Fekete- és Fehér-Körösön is számítani kell az elsőfokú árvédelmi készültségi szint elérésére, illetve meghaladására. A Tiszán a Tiszabecs és Tokaj közötti szakaszon akár a másodfok szintjét is megközelítheti a vízállás.

December első felében a nagy tavaink vízgyűjtőterületén is jelentős csapadék hullott, és ez elég volt ahhoz, hogy némileg emelkedjen a Balaton és a Velencei-tó vízállása. Az aszály által kiszárított talaj felső rétege átnedvesedett, és egyre nagyobb mennyiség jut be a két tóba. A Balaton átlagvízállása péntek reggel 80, a Velencei-tóé 69 centiméter volt.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!