A Budapest Boat Show Újdonság Pályázatának nyertesei – 2023

A Budapest Boat Show minden évben meghirdeti Újdonság Pályázatát, hogy a hajózás szerelmesei egy helyen és egy időben találkozhassanak a legújabb trendekkel és innovációkkal.

Hajó kategória I. Helyezett és Legjobb Hazai Fejlesztés Különdíj

Flaar Kft.: Flaar 24 Vitorlás hajó

Sikerült olyan hajót tervezni, ami egyesíti a piacon található hajók előnyeit. Könnyű, biztonságos, belül tágas, megfelelő menetteljesítményekkel rendelkezik egyszerű kezelhetőség mellett. A kis ellenállású testnek köszönhetően kimondottan alkalmas gyenge szeles tavi körülményekre, de erős szélben is kellő stabilitással rendelkezik, biztonságos, így akár kevés tapasztalattal is használható. Sőt, masszív szerkezete miatt akár oktatásra is alkalmas. A hajó különlegessége, hogy a tőkesúly mindenféle külső eszköz (daru, emelőkeret) nélkül felhúzható, ráadásul ehhez nem emberi erő szükséges, hanem egy elektromos aktuátor elvégzi a munkát. Így sekély/hínáros vízben is lehet vele hajózni (nincs bulba), és könnyű sólyázhatósága miatt mobilis: könnyen szállítható, és akár parton tartható, nem szükséges számára kikötőhely. A beltere 4 fő számára kényelmes fekhelyet biztosít, és így teljesen alkalmas túrázásra is. Ehhez nagy segítség lehet a rugalmas motorizálhatóság: beépített elektromos motorral vagy külmotorral szerelhető.

Hajó kategória II. Helyezett és Legzöldebb Termék Különdíj

Duna belsőépítészet Kft.: Duna kadét Motorcsónak

A Duna Kadét egy nyitott felépítésű, sportosan elegáns hajó, amely a klasszikus: a „régi világbeli” motorcsónakok világát idézi. Ezt tükrözi a megjelenés, ahol a cél, a márkára jellemző stíluselemek következetes alkalmazása volt. A külső karaktert meghatározza a kézzel gyártott magas minőségű teakfa fedélzet. A fa nagymértékű alkalmazása részben múltidézés, valamint a cég profiljából eredően tudatos döntés is, amelyben a környezeti fenntarthatóság játssza a főszerepet. A hajóval szeretnének alternatívát nyújtani az általánosan elterjedt motorcsónakokkal szemben. Céljuk, hogy az emberek fedezzék fel a fában, mint megújuló energiaforrásban lévő szépséget és a funkcionalitást. A Kadéttal szeretnék folytatni, feleleveníteni a magyar kézműves hajók részben elfeledett építési hagyományait.

Hajó kategória III. helyezett

Royal Spa Hungary Kft.: Royal Craft 18 típusú 5,4 m-es elektromos kishajó

A cél az volt, hogy az új fejlesztés megőrizze a 17-es modell egyedülálló menettulajdonságait. Ám a Royal Craft 18 sokkal nagyobb kényelmet és komfortot tud biztosítani akár 8 személy számára is, ugyanazzal a vízhűtéses 125 KW-os motorral tudja. Igaz, hogy az akkumulátorok teljesítménye közel a duplája a 40KWh-val szemben – 72.516 KWh -, viszont a hajó hatótávolsága ugyanilyen arányban megnőtt. Mind a két hajó veszteség nélküli egyenes kihajtással rendelkezik, ugyanakkor az új 18-as modell speciális fenékkiképzésének köszönhetően a propeller tengely a vízszinteshez képest nem 8, hanem 6 fokos szögben áll.

Hajózáshoz kapcsolódó termékek kategória

I. helyezett

MICROMOB Zrt.: MICROMOB GRID okos kikötői infrastruktúra

A Micromob GRID szervizoszlopok telepítésével könnyen fizetős rendszerré alakítható a meglévő átalánydíjas áram- és vízellátási rendszer, vagy megakadályozható, hogy bárki illetéktelenül rácsatlakozzon a hálózatra. Az állandó bérlők számára így kényelmes és távolról is vezérelhető a közmű szolgáltatás, de az alkalmi vagy időszakos vendégek számára is egyszerűvé válik a fogyasztás–, vagy időalapú elszámolás. Egyenlegfeltöltős vagy azonnali kártyás fizetés egyaránt kialakítható. A teljesen digitális fogyasztásmérési, fizetési és elszámolási rendszernek köszönhetően nincs szükség óraleolvasásra, számlázásra, követeléskezelésre, bonyolult adminisztrációra, a GRID mindent megold. A tarifák egyszerű módosításával gyorsan követhető az elektromos áram árának ingadozása. Könnyen kialakítható egyedi kedvezményrendszer, zárt körű vagy publikus felhasználói kör számára egyaránt.

II. helyezett

FOLFANATIC Kft.: ALGAGÁTLÓ FÓLIA

A Finsulate ahelyett, hogy elpusztítaná a hajótesten megtelepedő élőlényeket, a felszíni textúra megváltoztatásával megakadályozza azok tartós megtapadását – környezetbarát módon. Ezzel együtt megakadályozza az ozmózis kialakulását is. A termékfejlesztés alapötletét a tengeri sünök testfelépítése adta. Az állatok „tüskés” felszíne megakadályozza az algák megtapadását, ezért Dr. Rik Breur olyan anyagot fejlesztett, amely „leutánozza” azt. Ehhez olyan nejlon szálakat használ tüskékként, amelyeket egy ragasztós hordozófelületen helyeznek el apró tűk millióiként. Az erős ragasztó megakadályozza a szálak kikopását nagy sebesség mellett is, így a termék nem szennyezi a környezetet.

III. helyezett

DUNAPP mobilapplikáció

Alapvető probléma, hogy a hajótulajdonosok többsége csupán birtokolja a hajót, de nem használja. A dunai hajós applikáció abból a célból lett kifejlesztve, hogy a Duna menti települések, kikötők, vendéglátóhelyek, turisztikai központok, szálláshelyek bevonásával gazdag és széles körű programlehetőséget kínáljanak a hajósok számára. A hajósok aktivizálása nem csupán a dunai hajózás fellendítését, de a Duna menti települések turisztikai fogalmát is jelentősen megnöveli mindamellett, hogy mind a hajóval, mind a szárazföldön közlekedők számára értékes és hasznos programlehetőségeket, információkat kínál. A mobilapplikációba ugyanis nemcsak a vízi-, hanem a szárazföldi útvonaltervezés is be lett építve azzal a céllal, hogy a hajósok mellett a szárazföldön közlekedők számára is programokat, szálláshelyeket, éttermeket kínálhasson, figyelembe véve, hogy a hajós sem mindig vízen közlekedik, illetve, hogy az app használatát ne befolyásolja a szezonalitás; egész évben értékes kikapcsolódási lehetőséget biztosítson a felhasználók számára, mindezt országos lefedettséggel.

A Budapest Boat Show-t idén február 23-26. között rendezi meg a Hungexpo, ott találkozhatunk nem csak a díjnyertes alkotásokkal, de számtalan egyéb, a hajózáshoz kapcsolódó témával.

fotók és forrás: Budapest Boat Show

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!