Megmenekült az egyik fonyódi szabadstrand

Sikerrel járt az a tavaly augusztusban indított petíció, ami a fonyódligeti szabadstrand beépítését akarta megakadályozni. Több mint 9 ezren írták alá.

Fonyód fideszes polgármestere, Hídvégi József korábban az önkormányzat nevében vendéglátóegységek létrehozása céljából bérbe adta az Árpád partra vezető utcák partszakaszi részét. Itt négy 16-18 méter hosszú és 5 méter széles teraszos kocsmát építettek volna fel, a Balaton partjától kb. 5 méterre. Azonban alkotmánybírósági határozat tiltja, hogy a Balaton partjától 30 méteren belül új épület létesüljön, vagyis a petíció csak a szabályok betartását kérte.

Az Árpád part kb. 1 kilométer hosszú, de kifejezetten keskeny, körülbelül 10 méteres. A strandon már van futópálya, öltözők, padok, mosdók, játszóterek, emellett büfék és éttermek is találhatók a part környékén, így a helyiek szerint nemcsak szabálysértő, de indokolatlan is lett volna az új kocsmák felépítése. A Hídvéginek címzett petícióban ezt így fogalmazták meg: „Ezen építkezés kizárólag néhány ember érdekét szolgálja, nem az itteni ingatlantulajdonosokét, akik nyaralni járnak ide – és nem a kocsmák közötti életre és az ezzel járó zajra, szagokra, szemétre, tömegre kíváncsiak. Az itt nyaralók, az ide jövő fürdőzők érdekeit nem szolgálja az építkezés, hiszen ezek az épületek gátolnák a part megközelítését minden fürdőző számára. A vasúton túlról és a 7-es úton túlról a vízre lejövők számára az összes lejárót beépítenék, lezárnák, és a vizet szinte lehetetlenség lenne megközelíteni. A napozási felületeket komolyan megcsonkítanák a beépítéssel. A kocsmák közvetlen közelébe senki sem terítené le szívesen a fürdőlepedőjét vagy tenné ki a napozóágyát, hiszen az már nem lenne a pihenés szigete.”

A törvény ugyanakkor azt megengedi, hogy meglévő épületeket felújítsanak, így egy régi bódét át fognak építeni – írta a hvg.hu.

fotók: strand.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!