Több balatoni strand is megújul

A Balaton délnyugati részének öt települése 1,4 milliárd forintot támogatást nyert szabad strandjai fejlesztésére a Magyar Turizmus Ügynökség pályázatán.

Az összegből családbarát fejlesztések, vizesblokk- és világításfelújítások, utcabútorcserék valósulhatnak meg, játszóterek mellett pedig futó- és sportpálya is épül június végéig. A beruházásoknak a nyári szezonra el kell készülniük.


Balatonmáriafürdőn a település két szabad strandját 90 millió forintból fejleszthetik, amelynek már meg is kezdték a műszaki előkészületeit. Strandonként további 20-25 millió forintos fejlesztési forrásért pályázhat a település családbarát szolgáltatások kialakításához. Balatonlelle 200 millió forintos támogatást nyert a település a hosszú partszakaszú szabad strandja fejlesztésére, amiből négyezer négyzetméternyi térburkolatot helyeznek el, 30 napelemes lámpát, padokat, szemeteskukákat, vízibejárókat telepítenek, vizesblokkokat újítanak fel.

Balatonboglár mind a hat szabad strandja megújul. A két nagyobb 100-100 millió, a négy kisebb 50-50 millió forintos támogatásban részesült. A kisgyerekeseknek lídós partszakaszt alakítanak ki kisebb töltéssel, valamint utcabútorok, vizesblokkok újulnak meg, kandelábereket helyeznek ki, és a gyermek- mellett felnőttjátszótereket létesítenek. Fonyódon a város 10 szabad fürdőhelyéből 5 minősül szabad strandnak, ezek fejlesztésére nyertek 450 millió forint támogatást. Egyebek közt gyermekbarát vizesblokkokat és újabb vizes élményparkot alakítanak ki. Épülnek gyermek- és felnőttjátszóterek, valamint lesz baba-mama szoba is. Az 1,2 kilométer hosszú Árpád-parti szakaszt, rekortánburkolatú futópályává alakítják.


Balatonfenyves egy kilométeres partszakaszú központi strandját 200 millió, egy másikat 50 millió forintból fejleszthetik. A sétányfelújítás, utcabútor- és közvilágítás-csere, illemhely-felújítás mellett lesznek fenyvesi sajátosságok. Tobozjátszótér épül a nagystrandon, az öltözőkabinokat pedig a településen összeszedett tűlevelekből készült műgyantás lapokból gyártják le. A nagystrandon kialakítanak egy strandfocipályát, amit kézilabda- és strandröplabdapályaként is lehet majd használni, októbertől pedig műjégpályaként szeretnék üzemeltetni. A szezonhosszabbítás másik eleme lesz, ha sikerül rá forrást találni, tíz fafűtéses székelydézsa telepítésre a pálya köré – írta a turizmus.com.

(Képeink illusztrációk.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!