A vízügynél már készülnek a vízhiányos időszakra

2022. december 30.
Címkék :

A december eleji megnövekedett vízmennyiséget a vízügy – már a jövő év vízhiányos időszakaira készülve – visszatartja és tározza mindenütt, ahol lehetséges.

A Tisza magyarországi és határon túli vízgyűjtőin decemberben a sokéves mennyiséget jelentősen meghaladó csapadék, jellemzően eső hullott. A Tiszán és a Bodrogon ennek következtében árhullámok indultak el, amelyek Dombrád és Tokaj térségében tetőznek.

Ezt az időszakot követően ugyanakkor sem a magyarországi, sem a külföldi területen nem érkezett újabb csapadék, és továbbra is igen hideg időjárás jellemezte a térséget, ezért az árhullámnak nem jött utánpótlása. A magyar folyókon levonuló árhullámok fontos vízpótlási lehetőséget jelentenek a jövőbeni aszályos időszakokra, ezért a vízügy mindenütt, ahol erre lehetőség nyílik, az érkező többletvizet csatornákba és tározókba vezeti a vízkészletek növelése érdekében.

A későbbi öntözési időszak vízigényének előzetes kalkulációjához nem csupán a visszatartott, de a talajban tározott vízmennyiséggel is tisztában kell lenniük a szakembereknek. Az adatok alapján a szeptemberben hullott csapadék a talaj felső rétegeit kedvezően befolyásolta, ám a mélyebb rétegekbe nem vagy elhanyagolhatóan tudott beszivárogni. Az érdemleges víztartalom-növekedés a november végi-december eleji mennyiségeknek köszönhető.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!