Megtréfálta a szél a Szüreti Regatta mezőnyét

Mind a szombati, mind a vasárnapi futamot a Sponsor Wanted nyerte meg, így ez a hajó kapta az őszi túraverseny nagydíját.

Szombat reggel nyolc csomós szélben, ködben, illetve szűrt napsütésben rajtolt el Alsóörsről a Szüreti Regatta Hegyi Dénes Emlékverseny 191 hajós mezőnye. Bár az Országos Meteorológiai Szolgálat a versenyt megelőző napon még szinte szélcsendet jelzett előre, a ködnek, valamint az azt követő felmelegedésnek köszönhetően a 6-8 csomós szél egészen kora délutánig kitartott, minimális gyengülés után pedig ismét frissült. 

A rajt utáni szép, bőszeles szakaszban a Sponsor Wanted a verseny indulását követően egy órán belül már el is érte a Tihanyi-szorost. Király Zsolt csapatát követte a Pannónia, valamint a Quantum Sails Trentasette. 

Farkas Péter versenyvezető elmondta: a reggeli köd komoly kihívást jelentett, ugyanakkor nagyon büszke a mezőnyre. 

“A Szüreti Regatta rajtja nagyon különleges körülmények között zajlott, ugyanis a sűrű köd miatt alig lehetett látni a pályajeleket. Közben a szél is megérkezett. Természetesen minden kísérőmotoros a helyén volt, így rendben zajlott a rajteljárás. Nagyon büszke vagyok a mezőnyre, hiszen ügyesen megoldották a feladatokat. A köd felszállta után pedig csodálatos vitorlázó idő lett…talán ezeket a napokat nevezhetjük a “vitorlázás ünnepnapjainak”.  

A Sponsor Wanted Tihany után is megőrizte vezető szerepét, 12 óra 35 perckor ért célba. Nyolc perccel követte őket a Lacsny Gergely kormányozta Quantum Sails Trentasette, harmadikként pedig a Pannónia 70-es cirkáló futott be. A klasszikusok közül a Nemere II ért célba Láng Róbert kormányzásával 13 óra 28 perckor.

Vasárnap délelőtt 10-kor rajtolt el a Szüreti Regatta Hegyi Dénes Emlékverseny második futama Badacsonyból. Az egységek 10-12 csomós szélben hagyták el a rajtvonalat, majd a délelőtt folyamán a szél vesztett erejéből, 5-6 csomóra mérséklődött. Ezt követően szinte kettévált a Balaton és a mezőny, ugyanis az északi part közelében északi, a déli part közelében déli, délnyugati volt uralkodó, míg a tó közepén szinte teljes lett a szélcsend.
A vitorlázók így két oldalról próbálták meg elérni a Balatonföldvár előtti vízterületen lévő célvonat. A délnyugati szél elfogyott, de a mezőny egyharmada befutott. Ezt követően Tihany felől észak-északkeleti frissülés érkezett, ami mintegy fél óra alatt 150 egységet fújt a célba.

Farkas Péter versenyvezető szerint a Balaton ismét ezer arcát mutatta a Szüreti Regatta második napján is: „Szerencsések voltak a vitorlázók a reggeli rajtnál lévő erős északi széllel, valamint azzal, hogy a kora délután frissülő keleti kisegítette őket. Trükkös és szép napot zártunk a Szüreti Regattán. Jó látni, hogy a Yardstick III-as értékelési csoport hajói a mezőny egyharmadában tudtak befutni, valamint hogy a B25-ös osztály jó néhány tagja is képviseltette magát a mezőny első felében.”

Elsőként Király Zsolt kormányozta a célba Sponsor Wantedet 12:00-kor, őt követte 12:04-kor a Pannónia, a harmadik leggyorsabbnak pedig a Quantum Sails Trentasette bizonyult, mintegy tíz perccel követve a 70-es cirkálót.

Az eredmények megtekinthetők ide kattintva.

fotók: Túravitorlás Sportklub

forrás: szuretiregatta.eu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!