Oktatófilmek és túlélési tanácsok vízitúrázóknak

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a nyár folyamán rendszeresen mutatott be rövidfilmeket, amelyek a vizek veszélyeire hívják fel a figyelmet.

A vízbefulladások nagy része megelőzhető, amennyiben nem rosszullét okozza azokat. De még rosszullét esetén is sokszor lehet segíteni, ha van rajtunk mentőmellény. A megelőzésre minden esetben gondolnunk kell, amikor vízbe megyünk, vízre szállunk. Ehhez végig kell gondolni néhány dolgot, és esetleg mentőeszközt vinnünk magunkkal. Ezeknek a szempontoknak a mérlegelésében szeretnének segíteni a kisfilmjeikkel.

Videósorozatuk első részei a vízitúrázókhoz szólnak. Magyarországon a Hajózási Szabályzat alapján kenuban, csónakban, kajakban annak kötelező mentőmellényt viselni, aki 14 év alatti, vagy nem tud úszni. Mindenki másnak csak magával kell vinnie. A vízi mentők ezzel szemben azt javasolják, hogy mindenki viselje a mellényt, amikor kievez, hiszen ha megtörténik a baj, már nem lesz idő felvenni a mellényt.

YouTube video

Boruláskor még egy jó úszó is kerülhet bajba például, ha közben beüti a fejét, vagy annyira felmelegedett a teste evezés közben, hogy sokként hat rá a hirtelen vízbe érkezés. Váratlan belgyógyászati, kardiológiai probléma is okozhat borulást, aminek következtében nem tud mellény nélkül a felszínen maradni még a gyakorlott evezős sem.

YouTube video

Az igaz, hogy a mellény melegít. Ezt hamar megszokja az ember, pláne, ha időnként vízzel locsolja magát és a mellény alá is befröcsköli a vizet. Gyakorlott evezőknek érdemes automata mentőmellényt viselni, ami csak vízbeeséskor fújódik fel, ennek a melegítő hatása igazán elenyésző.

YouTube video

És az, hogy mennyire korlátozza az embert a mozgásban egy mellény, attól függ, hogy jó fazont, jó méretet választott-e magának, érdemes nagyobb sportboltban felpróbálni ezeket. Igaz, hogy meg kell szokni, hogy van rajtunk mellény evezés közben, de ez sokkal hamarabb megy, mint azt elsőre gondolnánk – írta a vizimentok.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!