Legalább 11 halottja biztosan van a japán hajóbalesetnek

2022. április 25.
Címkék :

Nem sokkal a történtek után már meg is kezdődtek a vizsgálatok, hogy mi okozta turistahajó eltűnését Japán északi partjainál.

A hajó április 23-án, szombaton tűnt el, a mentőakció azonnal megkezdődött, hétfőn fokozódtak a keresési erőfeszítések a hajó és az eltűnt utasok felkutatására, de az már most biztos, hogy legalább tizenegy halálos áldozat van.

A Kazu I szombaton hagyta el a kikötőt egy városnéző körút apropóján, és a Hokkaido szigetén található Shiretoko-félszigetnél került bajba. A hajón huszonnégy utas (köztük 2 gyermek) és a két fős legénység tartózkodott. Csak néhány, a Kazu I felirattal ellátott narancssárga mentőeszközt fedeztek fel a zord partvidék egyik sziklás része mentén sodródva.

A keresést hétfőn repülőgépek és járőrhajók segítségével folytatták, és a média szerint az Utoro kikötőből helyi halászhajókat szintén mozgósítottak. A keresők a partvonal mentén lévő meredek sziklákon is jártak. A közlekedési minisztérium vasárnap tisztviselőket küldött a helyszínre, hogy koordinálják a műveleteket, sőt, Tetsuo Saito közlekedési miniszter is ellátogatott a környékre, felkérve a hatóságokat, hogy mindent tegyenek meg a baleset okának kiderítésére és az újbóli előfordulás megelőzésére.

Hiroaki Okuma, a Japán Közlekedésbiztonsági Hivatal vizsgálóbiztosa elmondta az újságíróknak, hogy az okok kiderítése érdekében információkat gyűjtenek mindenről a rossz időjárástól a hajó állapotáig, és kikérdezik a hajót üzemeltető cég munkatársait. Jelentések szerint szombaton igen nagyok voltak a hullámok a térségben, és a kora reggel útnak induló halászhajók a körülmények miatt hamar visszatértek a kikötőbe. A Kyodo hírügynökség szerint a Kazu I volt a szezon első turistahajója a térségben, onnan származik az az információ is, hogy ugyanez a hajó 2021 májusában úszó tárgynak ütközött, három ember megsérült, egy hónap múlva pedig röviddel a kikötő elhagyása után zátonyra futott.

A parti őrség szerint addig nehéz megmondani, mi történt pontosan a hajóval, amíg nem találnak több bizonyítékot vagy roncsot, de egyelőre nincsenek utalások a Kazu I hollétére. A hajótársaságot nem lehetett elérni.

A hajó szombaton tűnt el néhány órával azután, hogy elindult egy túrára a Shiretoko-félszigetre, amely híres zord tengerpartjáról és vadvilágáról. A hajó kapitánya telefonon jelentette, hogy a hajóba víz áramlik be és 30 fokos szögben dől – nem sokkal azelőtt, hogy megszakadt vele a kapcsolat.

Kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a mentők miért csak órákkal a hajó első segélyhívása után érkeztek meg, de Yoshihiko Isozaki kabinetfőnök-helyettes elmondta, hogy a legközelebbi katonai repülőgépek 150 km-re állomásoztak, és éppen járőrszolgálatot láttak el, hozzátéve, hogy az időjárási viszonyok miatt a parti őrség hajóinak a szokásosnál hosszabb időbe telt, mire megérkeztek.

A térségben az sem ritka, hogy márciusban még lehet sodródó jeget látni, és a víz hőmérséklete most körülbelül 2-3 Celsius-fok.

fotók és forrás: reuters.com

A BBC rövid összefoglalója, még szombaton:

YouTube video
   - ha tetszett, ajánld másoknak is!