Fókákkal vizsgálják az Antarktiszt

Nyolc antennás sisakot viselő Weddell-fóka segít japán kutatóknak felmérni a vizeket az Antarktiszon a vastag jégtakaró alatt.

A fókák fejére szerelt vezetőképesség-, hőmérséklet- és mélységérzékelő lehetővé teszi a tudósok számára a vízhőmérséklet és a sószint mérését olyan területeken, ahol rendkívül zordak a környezeti feltételek. A projekt vezetője, Nobuo Kokubun elmondta, hogy az ilyen kutatások segítenek a tudósoknak nyomon követni az állatok viselkedési mintáit és ökológiáját is.

A fókáktól sikeresen összegyűjtött adatok azt mutatták, hogy az egyikük 633 km-t tett meg az antarktiszi japán Sova állomás partjaitól, míg egy másik 700 méter mélyre ereszkedett le.

A tudósok azt is megtudták az adatokból, hogy a nyílt tenger felső rétegéből származó meleg tengervíz márciustól decemberig jutott el az Antarktiszra. A víz a jég alatt folyt, és olyan tengeri élőlényeket hozott be, mint az antarktiszi krill, amely a fókák fő táplálékforrása.

YouTube video

A globális felmelegedés az Antarktisz partmenti területeire gyakorolt hatásának további vizsgálata érdekében a kutatók azt remélik, hogy az eszköz elég kicsi lesz ahhoz, hogy elférjen a Déli-sarkon élő más állatokon is, például a pingvineken.

„A pingvinek előnye, hogy ugyanoda jönnek vissza, így azonnal össze tudnánk gyűjteni tőlük az adatokat. Emellett sok pingvinen tudnánk használni az eszközöket, így széles területet fedhetnénk le” – mondta a projekt vezetője.

(travelo.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!