Most vegyen balatoni kastélyt!

A Fővárosi Önkormányzat eladná a tulajdonában lévő szőlősgyöröki és kéthelyi kastélyt.

Mindkét épület műemléki védettség alatt áll és évek óta üres. Most egy óriási eladótábla hívja fel a figyelmet arra, hogy a szőlősgyöröki kastély új tulajdonosát keresik. A portáson és kutyáján kívül nem látni az ingatlan területén senkit, huszonöt éve az utolsó táborozók is elhagyták a Jankovich-kastélyt.

Az 50-es években a helyi tanácstól a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába került a kastély, ahol korábban gyermekotthon működött – mondta el Klotz Péter, Szőlősgyörök polgármestere. – 1997-ben tartottak itt utoljára táborokat. A 17 hektárnyi területen található iskolaépület, foci- és kézilabdapálya, kápolna, valamint szabadtéri színház. A kastélypark fái védettek.

A pályázati felhívás szerint a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő, zömében klasszicista stílusjegyeket hordozó kastélyért 327 millió forint plusz áfát kérnek.

Megérdemelné az épület, hogy ne hagyják lepusztulni – mondta a polgármester, aki bízik abban, hogy gondos gazdára talál a kastély. – Egy látogatóközpontot el tudnánk itt képzelni, amely a balatoni borokat és gasztronómiát mutatná be interaktív formában. A parkban a különleges növényekkel ismerkedhetnének a látogatók, és színházi estéket, koncerteket is lehetne tartani, de sportolásra is jó néhány lehetőség áll itt rendelkezésre.

Kéthelyen a Hunyady-kastélyt is eladná a Fővárosi Önkormányzat. A műemlék épület induló ára 223 millió forint. A birtok és a hozzá tartozó barokk kastély volt kórház, majd gabonaraktárként és istállóként is szolgált. A kastélyt és a hozzá tartozó birtokot 1951-ben a magyar államtól kezelési joggal a Fővárosi Tanács kapta meg, majd 1993-ban került a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába és sokáig szociális otthonként működött – írta a sonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!