Európa legjobb vitorlásai és motorosai 2021-ben

Bár az eseménynek hagyományosan helyet adó boot Düsseldorf elmaradt, a kontinens legjobbjainak járó díjakat kiosztották, hiszen a tesztek és értékelések a korlátozások mellett is lezajlottak.

Az év vitorlásai 2021 (European Yacht of the Year)
Családi túrahajók
Ez olyan vitorlásokat foglal magában, amelyek elég helyet és kényelmet biztosítanak komplett családok számára, a kezelésükhöz azonban legfeljebb két emberre van szükség. Fontos még a megfizethető ár, ami miatt a nevezettek jellemzően a nagy darabszámban gyártó üzemektől érkeznek. A jelöltek: Bavaria C42, Oceanis 40.1, Elan GT6, Bali Catspace, Excess 11.

A kategória győztese: Bavaria C42
Ez az első Bavaria, amelynek nem a szokásos kerekded formái vannak, hanem vízvonalának hátsó részén megjelenik egy törésvonal, illetve egy kevésbé látványos, de jelentős változás, méghozzá a gömbölyűbbre vett orr. E két újdonság nagyobbá teszi a kabinokat, a szalont, a kokpitot, valamint adott dőlésszögnél stabilabbá a menetet.

Nagy teljesítményű vitorlások
Itt már sokszor vegyesebb a kép, mint a családi túrahajóknál, és ez ezúttal sem volt másképp, mivel egytestű mérkőzött két trimaránnal. Illetve csak mérkőzött volna, mert az utazási korlátozások miatt a Corsair és a Grand Soleil 44 Performance nem jelent meg a teszteken, így a Dragonfly 40 sima győzelmet aratott. Ez persze semmit nem von le az értékéből, mert remek vitorlás, a dán gyártó ügyesen kombinálta benne a túrahajók kényelmét és a sportvitorlások dinamizmusát.
A kategória győztese: Dragonfly 40

Luxustúrahajók
Prémiumkategória, ahol igen magas színvonalon megvalósított elképzelések csapnak össze. A trófeát végül az a hajó hozta el, amelyik talán a legjobban jellemzi a kategóriát, és az olasz zsűritag úgy nyilatkozott róla, hogy „magával ragadó és kompromisszumok nélküli luxusjacht”. A jelöltek: Contest 55CS, Hallberg-Rassy 40C, Moody 41 DS.

A kategória győztese: Contest 55CS
Gyors, kényelmes, valódi luxust kínál, ami nyilván nincs ingyen: menetkészen 2 millió euró körüli az ára. Ezért azonban nemcsak minőséget, de olyan technikai megoldásokat is kap a vevő, amelyek megkönnyítik az életét.

Óceáni túrahajók
Jól mutatja a tengeri túravitorlázás népszerűségének növekedését, hogy öt jelölt gyűlt össze a kategóriában: Boreal 47.2, Garcia Explocat 52, Ovni 400, Pegasus 50, Viator Explorer 42 DS. Utóbbi nem volt tesztelhető, pedig ígéretes darab Németországból. A Pegasus 50 Szlovéniában készül, érdekessége a „függesztett” szalon, ami mindig vízszintesen áll.

A kategória győztese: Boreal 47.2
A francia cég az alumíniumtestű, felhúzható svertes hajók építésére specializálta magát, vitorlásainak utasai még a kokpitban ülve is nagyrészt védve vannak az időjárás viszontagságaitól.

Speciális hajók
Ami nem fér be az első négy csoportba, az ide kerül. A jelöltek: Mojito 650, Saffier SE 27, Tofinou 9.7. Annak ellenére, hogy a Mojito 650 nem volt elérhető, éles csata alakult ki a maradék két versenyző között. A zsűri nagyra értékelte a Tofinou megjelenését és rúdkormányát, valamint a Saffier teljesítményét és akár egyszemélyes kezelhetőségét.

A kategória győztese: Saffier SE 27 Leisure
Ez az eredmény bizonyítja, hogy a kinézet, az ergonómia és a teljesítmény összhangba hozható.

Az év motorosai 2021 (European Powerboat of the Year)
8 méteres hosszig
Ez a belépőszint, az értékelésnél fontos az ár-érték arány, az egyszerű kezelhetőség (ideértve a szállíthatóságot) és a biztonság. A jelöltek: Bayliner Trophy 22CC, Iron 767, Jeanneau Merry Fisher 795 (Série 2), Rom 28, Saxdor 200 Sport.
A kategória győztese: Saxdor 200 Sport

8–10 méter között
Ebben a csoportban a szabadidő vízen való eltöltése és a családias jelleg dominál, ezért a helykihasználás komoly súllyal esik a latba az értékelésnél. A jelöltek: Beneteau Flyer 9, BMA X266, Boesch 860, Ibiza Explorer 911, Nimbus T8.
A kategória győztese: Beneteau Flyer 9

10–14 méter között
Ezekkel a hajókkal az ember hosszú utakat tesz meg a part mentén, így a vezethetőségen és a biztonságon túl fontos a tengerállóság, valamint a hatótávolság. A jelöltek: Axopar 37 XC Cross Cabin, Beneteau Antares 11 Fly, Fjord 41 XL, Frauscher 1212 Ghost, Windy Shamal.
A kategória győztese: Fjord 41 XL

14–20 méter között
Itt már komolyan felmerül, hogy a tulajdonos életvitelszerűen tartózkodik a fedélzeten, akár hetekig utazgat egy jelentősebb létszámú társasággal, így hangsúlyossá válik a fedélzetek elrendezése, a kabinok beosztása, kényelme, valamint a menetteljesítmény. A jelöltek: Absolute Navetta 64, Bestevaer 53, Ferretti Yacht 500, Pearl 62, Steeler Bronson 50.
A kategória győztese: Absolute Navetta 64

Vízkiszorításos hajók
Semmi sebességhajhászás, csak ráérős utazás, minél energiatakarékosabb meghajtás és kormányzás. A jelöltek: Boarncruiser Traveller 46, Linssen 35 SL AC, Turbocraft Silverfin.
A kategória győztese: Turbocraft Silverfin

(Cikkünk teljes terjedelmében megtalálható az Aqua Magazin 150. számában)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!