Kampány a tavaink védelméért

„Megvédjük a tavainkat, megvédjük a természetet” címmel országos kampányt indított a Greenpeace a természetromboló nagyberuházások ellen.

A biológiai sokféleség világnapján az ország négy nagy tavánál, a Fertő tónál, a Balatonnál, a Velencei-tónál és a tatai Öreg-tónál demonstráltak ismert emberek és helyi civilek a természetromboló nagyberuházások ellen. Megvédjük a tavainkat, megvédjük a természetet – ez a szlogenje a Greenpeace országos kampányának, amelyhez Udvaros Dorottya, Földes Eszter és Für Anikó is csatlakozott. A Nagy Tavak Koalíció nevű országos összefogás azért alakult meg áprilisban a Civil Kollégium támogatásával, hogy környezet- és természetvédelmi szempontok alapján figyelemmel kísérjék a jelenleg is zajló tóparti, elsősorban turisztikai beruházásokat, valamint az ezeket lehetővé tevő helyi és országos szabályozást és döntéshozatalt.

Az alapítók szerint ugyanis mind a négy említett tavat olyan beruházások veszélyeztetik, amelyek kizárólag szűk gazdasági érdekkörök rövid távú érdekeit helyezik előtérbe és nem a közösség, a természet megóvásának szempontjai érvényesülnek.

A Greenpeace is úgy látja, az elmúlt 10 évben fokozatosan ellehetetlenítik Magyarországon a természet- és környezetvédelem korábban hatékony intézményrendszerét. A fél évszázad alatt felépített rendszer ma már sokszor nem tud gátat szabni a természetet pusztító rövid távú gazdasági érdekek túlzott térnyerésének.

Hazánkban egyre nagyobb mértékben pusztul az élővilág. Olyan fajaink közelednek az eltűnéshez, mint a fecskék, de drámaian fogyatkoznak a gólyák és a kétéltűek is, mint például a levelibékák. Hazánk átlaghőmérséklete 1,4 fokkal emelkedett, egyre szárazabb lesz az az ország, ezért kiemelkedő fontosságú minden vizes élőhely természetes állapotban való megőrzése, különösen nagy tavaink, folyóink, mocsaras és lápos területeink teljes védelme – írta a szinhaz.online.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!