Felértékelődött a Balaton és környéke

Tavaly tavasszal Veszprém megyében is visszaesett az ingatlanpiaci kereslet, de ez csak rövid ideig tartott. A kezdeti sokk után magához tért és átformálódott a piac.

A járvány miatt sokan „elmenekültek” a városokból, ezek a vevők a kerttel, udvarral ellátott házakat keresték, így fel is verték az árakat. Veszprémben a Csatár-hegy iránt is megugrott a kereslet, pedig ott vezetékes víz sincs, mégis volt ott olyan jó állapotú ház, amelyért 13-14 millió forintot kértek. A járvány előtt egy kétszobás veszprémi panellakás áráért akár kertes házat is lehetett kapni valamelyik közeli faluban, ez most már szinte elképzelhetetlen. A környező településeken (Bánd, Márkó, Szentgál) már korábban felvitte az árakat, hogy négysávos lett a 8-as főút Veszprém–Herend közötti szakasza, és ehhez jött hozzá, hogy a járvány miatt minden ingatlan felértékelődött, aminek csak egy zsebkendőnyi kertje is van.

Ugyanakkor a panelek ára kezdetben jelentősen csökkent, de aztán elkezdett megint felfelé araszolni, közülük is elsősorban az erkélyeseké. Az új építésű ingatlanok ára már tavaly is az egekben volt, ám ezek a különféle otthonteremtési kedvezményeknek köszönhetően jól eladhatók és nagyon keresettek is. Veszprémben országos viszonylatban is drágák az ingatlanok, köszönhetően a Balaton, illetve a nyugati határ közelségének, az elsősorban gyárakban adódó munkalehetőségeknek, és a főleg egyetemi időszakban jól kiadható albérleteknek.

Ami a Balaton-partot illeti, ott már a járvány előtt is évek óta tendencia volt, hogy elsősorban a fővárosiak vásárolták a nyaralókat. Azokon a Balaton-parti településeken volt magasabb az ár, amelyek Budapestről könnyen elérhetők voltak, Balatonfüreddel bezárólag. Füred már a járvány előtt is nagyon drága volt, de a környező falvakban, például Balatonszőlősön jóval olcsóbban is lehetett ingatlant venni. Aztán Füred gyakorlatilag betelt, és a vásárlók elkezdtek a Füred előtti településeken keresgélni. A következő ilyen célpont Almádi volt, ott is a csillagos égig emelkedtek az árak, aztán következett Alsóörs, de már Fűzfő is egyre inkább felfutóban van.

A fővárosból az emberek olyan mértékben kezdtek leköltözni, hogy egyes falvaknak csaknem összeomlott az ellátása, a helyi kisbolt, posta, internet nem bírta a megnövekedett igénybevételt. Akinek volt pénze és megengedhette magának, hogy home office-ban dolgozzon, az teljesen leköltözött, átjegyeztette a cégét, ide jönnek a küldeményei, innen intézi a dolgait. Hosszabb távra rendezkedtek be, és úgy tűnik, ez egyelőre nem is változik. Ezek a vevők nemcsak házakat, hanem építési telkeket is keresnek, ez vezethetett odáig, hogy az idén például Paloznakon építkezési korlátozásokat vezettek be.

Külön kategóriába tartoznak a vízparttal ellátott ingatlanok, itt is a csillagos ég a határ. Ezek százmillió forint fölött kezdődnek, és majdnem mindegy, hogy milyen épület van a telken – a saját part a lényeg, az épületet általában úgyis lerombolják és újat építenek. Hogy mi várható a járvány után? A szakértők szerint lassan normalizálódik az ingatlanpiac, ám a kertes házak ára biztosan nem megy lejjebb, ezek a járványtól függetlenül is drágábbak lesznek, mint a panelek – írta a veol.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!