Vitorlással a Balaton körül

Ha valódi túrázós vitorlázásra vágyunk, akkor jellemzően a tenger jut eszünkbe, pedig a balatoni hajóbérlés ugyanúgy lehetőséget teremt a szabadidő ilyen jellegű eltöltésére.

Az elmúlt évtizedekben a dinamikusan fejlődő adriai piac kínálta a legközelebbi – és világviszonylatban is az egyik legjobb – lehetőséget a legalább egyhetes hajós nyaraláshoz. Azonban a hazai turisztikai szakemberek rengeteget dolgoztak az elmúlt években azon, hogy megteremtsék azt az infrastruktúrát, ami vonzóvá teszi a magyar tengert is a túrahajósok számára. És itt nemcsak arról van szó, hogy mindenki számára elérhető legyen a vitorlásbérlés, átlátható és profi módon működjön a rendszer, hanem arról is, hogy legyen hová menni a bérelt vitorlással és legyen annyi kiegészítő program, ami segít tartalommal megtölteni a többnapos kirándulásokat. Kellenek tehát kikötők vendéghelyekkel, megfelelő szolgáltatásokkal, tiszta és kulturált mosdókkal és zuhanyzókkal, éttermekkel, kávézókkal, valamint olyan parti programok, amik gyalogosan is elérhetők.

Miközben az elkötelezett vitorlázók a maguk módján próbálják megnyújtani a szezont és népszerűsíteni az őszi vagy akár téli túrázást, egyre több és egyre magasabb színvonalú szolgáltató jelent meg a piacon. A balatonlellei BL YachtClub téli versenysorozata évről évre több vitorlázót csábít, a szintén innen induló, a Hidegenlégió által szervezett program pedig tényleg teljessé teszi a szezont.

Ha nem is minden kikötőben, de a Balaton körül már minden régióban elérhető a professzionális vitorlásbérlés, akár 1-1 napra, akár hosszabb távra, egyedül vagy flottában, kapitánnyal vagy anélkül. Igazán jó éttermeket találunk számos kikötőben, és nincs annál menőbb, mint amikor a kikötött hajóról rögtön az étterembe léphetünk a partra. Több kikötő felkészült már arra, hogy akár néhány órára is megállhassunk, amíg kiugrunk megnézni egy helyi látványosságot, fagyizunk, esetleg eszünk egy lángost a parti sétányon. A kikötőmester pedig odajön, kedvesen segít kikötni és elindulni is.

Van még bőven hová fejlődni, de papíralapon és online is elérhetők túratérképek, programajánlók. Horváth Csaba méltán népszerű Balatoni kikötők című könyve pedig kiváló segítség akár a teljes túra megtervezéséhez.

Hajózás, strandolás vagy bármilyen más vízi, vízparti tevékenység során biztonságban tudhatjuk magunkat és családtagjainkat, barátainkat, mert a Vízimentők Balatoni Szakszolgálata felügyeli az egész Balatont.

A Vitorlázz Itthon a Magyar Vitorlás Szövetség remek kezdeményezése. Kedvezménykártyájukkal olcsóbban lehet hajót bérelni, kikötni, vacsorázni, borozni vagy akár fagyizni. Weboldalukon pedig túraútvonal-, szállás-, program- és étteremajánló segíti a felkészülést. Persze a lista náluk sem teljes, bőven van még felfedeznivaló.

Az Aqua Magazinban korábban már megjelent egy gyűjtés a legjobb éttermekről, most szemezgetünk belőlük párat kedvcsinálónak.

Code Zero / Csopak
A csopakiak eléggé csodálkoztak pár éve, amikor a kis kikötő végébe tűzpiros konténerek kerültek, két Green eggel kiegészülve, ahol egész nap puhultak a jobbnál jobb húsok. A Code Zero azóta megújult, erősebb az étlap, de maradt a húsközpontúság. Az étterem egyik fele maga a plázs, ahol napozószékeken ülve kortyolhatjuk az Aperol Spritzünket. Talán ez az egyetlen „nem kikötő” a Balatonon, ahol egyből az étterem teraszánál köthetünk ki. Nem ritka, hogy a hétvégén 2-ig tartó műszak buliba fordul át, köszönhetően a DJ-nek és a jó bakeliteknek.
Amit semmiképp ne hagyjunk ki: Angus burger – cheddarsajtkrém, jalapeno, paradicsom, jégsaláta, extra fűszerezett marhahús, baconlekvár.

Csigaház Kisvendéglő / Balatonföldvár
A Kistücsök mellett a déli parton minden bizonnyal a Csigaháznak van a legnagyobb rajongótábora, legalábbis ha a szezonális helyeket nézzük. A balatonföldvári hajóállomás fogadóépületében helyet kapott kisvendéglő teraszán minden nyáron rengeteg törzsvendég fordul meg, az étterem vezetői azt mesélik, vannak családok, akik az egész nyaralás alatt mindennap itt ebédelnek. Ez jó kiindulás, ha meg szeretnénk határozni, milyen a Csigaház. Korrekt, szerethető, házias. Extra, hogy van reggeli, 7-kor nyitnak – ez a koraiság nem jellemző a part menti helyeknél, de a balatoni éttermeknél sem –, így már reggel kapunk tepertőkrémet, padlizsánkrémet, bundás kenyeret. Az étlapon aztán ott sorakozik a hagymás rostélyos, a resztelt máj, a halászlé és persze a savanyúságok sem hiányoznak. Hétvégén érdemes foglalni.
Amit semmiképp ne hagyjunk ki: marhapörkölt galuskával és kovászos uborkával, vagy tejfölös uborkasalátával.

Paletta Bisztró / Siófok, Balatonboglár
Bezerics Dani, a balatoni beachfood egyik szülőatyja, mindig kitalál valamit, ráadásul az a fajta vendéglátós, aki majdnem mindig ott van a „placcon” – vagy a korábbi keszthelyi Palettában, ami idén Siófokra költözött, vagy a balatonbogláriban, ahol szintén érdemes kikötni. Helyi alapanyagok, újító lelkesedés, ikonikus nevek, balatoni hagyományok innovatív tálalásban. Alapok az ismert Bazalt burgerek, a Big Mekk kecskesajtos szendvics, de van paprikás bundában sült friss keszeg és kiváló desszertek is. Vacsorához választhatjuk a családi pincészet saját borait.
Amit semmiképp ne hagyjunk ki: korosajtból és házi zsemlemorzsából készült rántott sajt.

Kalóz strandbisztró / Balatonudvari-Fövenyes
A helyi alapanyagokhoz és a magas minőségű beachfoodhoz annyi már elég is lenne, hogy a kenesei Pörcből jön a hús, a Búzalelkéből a bucik, a Vászolyi Sajtmanufaktúrából pedig a sajtok. Vannak kézműves szörpök és sörök, töltött lepények és persze hamburgerek. A legjobb dobásuk a séf, Kocsis Bálint által kreált Fekete vitorlás nevű, fekete buciban tálalt hamburger konfitált oldalas filével, sült paprikával, tárkonyos majonézes öntettel, ami annyira szexin néz ki, hogy a nyár egyik slágere lehet. Klasszik kalózos fogás a 2015-ös év balatoni strandételének választott harcsakrumpli. A hideg levesekért is érdemes betérni – Fövenyes mellett már Badacsonyban is vannak.
Amit semmiképp ne hagyjunk ki: harcsa és krumpli, a balatoni fish and chips, valamint a Fekete vitorlás hamburger.

Tulajdonképpen már nem is lehet egy hét alatt körbe-túravitorlázni és körbeenni a Balatont, több szezonra érdemes tervezni vele.

(A cikk megjelenését a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta. Magyarország a Csodák forrása)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!