Hogy lehet elkölteni egy komoly luxusvitorlás árát egyetlen heti hajóbérletre?

Meglepően könnyen, mivel a hajóbérlésnek több szintje van. Ezúttal megmutatjuk, melyek a legdrágább bérelhető hajócsodák.

A Tisza-tavon pár ezer forintért már átélhetjük a vitorlázás élményét, míg a Balatonon néhány tízezerbe kerül egy felszerelt, kényelmes túravitorlás egy napra. Horvátországban pedig egy négycsillagos wellness-szállodai nyaralás áráért az egész családot elvihetjük egy hétre vitorlázni. Innen azonban már egészen komoly lépcsőfokok jönnek. Háromfős legénységgel egy 12 fő befogadására képes vitorlás vagy motoros hajó már 25–70 ezer euró egy hétre, amihez saját szakácsot és hoszteszt is kapunk a kapitány mellé. Egész komoly luxusjachtokat bérelhetünk 6-8 fős legénységgel 100–300 ezer euró között, amivel már a monacói kikötőbe is beállhatunk a Forma–1 idején és nem néznek ki. (Itt megjegyezzük, hogy egy átlagosnál nagyobb balatoni családi vitorlás 100-150 ezer euróba kerül. Mármint nem bérelni, hanem megvásárolni.)

El is érkeztünk az igazi szuperjachtok világába, ahol 300 ezer euró/héttől indulnak az ajánlatok, de a legdrágábbakért egy egészen komoly presztízsű tengeri családi vitorlás árát kell kifizetnünk. Persze hetente.

Flying Fox – ár nélkül
Egyértelműen a legnagyobb, legdrágább, legszebb stb. A tavalyi év legnagyobb hajója a Lürssentől érkezett. 136 méter hosszú, 54 fős legénység, 11 vendégkabin, mindegyik saját terasszal, 9 motorcsónak a garázsban, 12 méteres medence, csillagászati megfigyelőállás és kétszintes wellnessrészleg. Két 6000 lóerős motor hajtja, a dizájn – mint annyi más hajónak a kategóriában – Espen Øino érdeme. Még ebben a mezőnyben is annyira exkluzív, hogy nincs publikus ára. Ha mégis keresnénk, akkor a téli hónapokat az Indiai-óceánon töltötte.

Lady S – 1,4 millió euró/hét
A Feadshipnél 2019-ben épült, 93 méter hosszú megajacht az egyik legújabb a piacon. Kétszintes IMAX mozi, medence, helipad, golf-, kosárlabda-, röplabda- és focipálya is található rajta. Télen a Karib-, míg nyáron a Földközi-tengeren várja a vendégeket.

Aquarius – 1,33 millió euró/hét
Szintén a Feadship által 2016-ban gyártott 92 méteres hajón a 12 vendéget 31 fős személyzet várja. A napozóteraszon vagy a jakuzziban a legénység folyamatosan koktélokat szolgál fel. A vízre nyíló edzőterem – és természetesen a személyi edző – segít a nyaralás közben is fittnek maradni. De természetesen számtalan vízi játék is gondoskodik arról, hogy egy percig se unatkozzunk. Ha keresnénk, akkor elsősorban a Karib-tengeren és a Bahamák környékén fogjuk megtalálni.

Madsummer – 1,26 millió euró/hét
A Lürssentől érkezett 2019-ben a 95,3 méteres Madsummer. A 12 vendégnek 30 fős legénység lesi minden kívánságát. Tizenkét méteres medence, wellnessrészleg és saját teraszos lakosztályok teszi különlegessé az itt töltött hetet. A bárban egy Steinway zongora várja, hogy esténként szórakoztassa az utasokat. Az orrfedélzet helipadja pedig ellenállhatatlan lehetőséget nyújt, hogy stílusosan érkezzünk a partira. Szintén a Karib-tengeren és a Bahamákon teljesíti első szezonját.

Kismet – 1,2 millió euró/hét
A Lürssentől 2014-ben érkezett ez a 95,2 méter hosszú különleges csoda. Tizenkét vendég és 28 fős személyzet befogadására képes. Shahid Khan (a Fulham Football Club és a Jacksonville Jaguars tulajdonosa) építtette. Reymond Langton tervezte a lélegzetelállító belső tereket. Nehéz szavakkal leírni, érdemes megnézni inkább az alábbi videót. Ha nincs kedvünk télen a Karib-tengerre utazni, hogy kipróbáljuk, nyaranta megtehetjük a Földközi-tengeren is.

YouTube video

Savannah – 1 millió euró/hét
A Feadship hajója 83,5 méter, 12 vendég és 24 fős legénység fér el rajta. 2015-ben került vízre. A szemkápráztatóan csillogó fémszépség 2016-ban elnyerte az év szuperjachtja díjat. Tízméteres medence, wellness és egy különleges, víz alatti panorámaszoba teszi felejthetetlenné a nyaralást. Európa nyugati vizeire, Dél-Amerikába, de akár az Antarktiszra is elviszi a kalandot kereső vendégeket.

Solandge – 1 millió euró/hét
A Lürssen 85,1 méteres úszó wellness-szállodáját 2013-ban bocsátották vízre. A főfedélzeten szauna, gőzfürdő, szépségszalon és edzőterem nyílik a szabadtéri medencére. Bár csak a 12 vendégnek és a 29 fős személyzetnek van ágya, egy 60 fős partit bármikor meg lehet rendezni a fedélzeten. A Solandge is a jól bevált Karib-tenger, Földközi-tenger pároson fut.

Phoenix 2 – 1 millió euró/hét
Nem látszik rajta, hogy immár 10 éves a Lürssen 90 méteres megajachtja. A 12 vendéghez 28 fős személyzet tartozik. Különlegessége a kétszintes tulajdonosi lakosztály. Az art deco stílusú belső tereket a Winch Design tervezte. A hatalmas medence elmaradhatatlan, wellness és kültéri mozi is jár hozzá. Eredetileg Jan Kulczyk milliárdos megrendelésére építették, aki Lengyelország leggazdagabb embere volt. Télen a Karib-, nyáron a Földközi-tengeren bérelhető.

Bold – 950 ezer euró/hét
A SilverYachts 85,3 méteres, 2019-ben elkészült, kicsit hadihajóra emlékeztető újdonságát Espen Øino tervezte. Kiemelt hangsúlyt kaptak a kültéri szolgáltatások, mint a teppanyaki grill, a bár, a kültéri mozi és a jakuzzi. Mindezt úgy, hogy a 34 méteres főfedélzet számtalan játékot rejt, jetskiket, motorcsónakokat és helikoptert. Szükség esetén pedig a helipad egy hatalmas diszkóvá alakítható. Köszönhetően a modern tervezésnek és kialakításnak, ez a monstrum 23 csomós végsebességre képes. Első szolgálati helye a Karib-tenger Bahamák és a Brit Virgin-szigetek közötti területe.

Sunrays – 900 ezer euró/hét
Tízéves az Oceano 85 méter hosszú, 16 vendég és 23 fős legénység befogadására képes megajachtja. Pazar wellness, házimozi, giroszkópos biliárdasztal és partikra optimalizált medencés főfedélzet várja a bérlőket. A hatalmas társalgóban akár 22 fő részére tudnak teríteni, a tulajdonosi és a VIP-lakosztály egy teljes emeletet elfoglal. A többieknek be kell érniük egy szinttel lejjebb, de azért onnan is remek kilátás nyílik a tengerre. Egész évben a Földközi-tenger nyugati felén teljesít szolgálatot.

Juráncsik Norbert

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!