Felszínre került az eltűnt hajó

Bő 60 évvel ezelőtt tűnt fel először az amerikai Maine állam partjainál egy nagyjából 15 méteres hajóroncs, ami egyszer csak eltűnt. Később újra feltűnt, amikor az óceán hullámzása arrébb mosta a homokot a part környékén, így a hajó újra előbukkant a mélyből.

Stefan Claesson régész különleges drónokat is bevet a nehezen megközelíthető leletek azonosításához. A szakember mintát vett a hajóroncs megmaradt deszkáiból, amelyek elemzésével meg tudták határozni, hogy a hajó az amerikai függetlenségi háború előtti időkből származik: 1754-ben építették és a Defiance nevet kapta.

/

Kiderült, hogy a hajó 1769-ben süllyedt el Maine York Beach tengerpartja közelében. Utolsó útjára négyfős legénységgel indult, a rakománya liszt, sertéshús, illetve Angliából származó árucikkek voltak, a céljukat azonban már nem érték el, mert óriási viharba keveredtek.

„Lehorgonyoztak a part közelében, de a vihar annyira felkorbácsolta a tengert, hogy végül el kellett vágniuk a horgonyköteleket” – magyarázta Claesson. – „A hajót így a hullámok kisodorták a partra, tönkre is ment a viharban, a legénység viszont túlélte a kalandot.”

A lelet azért is különleges, mert az amerikai függetlenségi háború előtti időkből nagyon kevés hasonló maradt fenn. Bár a szakember csaknem biztos benne, hogy valóban a Defiance nevű hajóról van szó, további kutatásokra is szükség lesz, hogy minden kétséget kizáróan bizonyítani lehessen ezt a feltételezést. A hajóroncsot idővel elpusztítja vagy elsodorja majd az óceán, Claesson szerint azonban most már van annyi adatuk és fotójuk róla, hogy az emlékét meg tudják őrizni az utókornak – írta az nlc.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!