Indul a balatoni viharjelzés

Ma indul és október végéig üzemel a viharjelzőrendszer a Balatonon és az ország további három nagy taván. A viharjelzéseket a Balaton körül harminchat stabil, a kiemelt strandokon még tizenöt mobil fényjelző és három tóközepi viharjelző továbbítja.

A riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adja ki a Siófoki Viharjelző Obszervatóriumban mért időjárási adatok alapján. A rendszert a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület működteti.

A jelzőpontok villogó fénnyel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani. A jelzéseket a szélerősödés előtt fél-másfél órával adják ki.
Elsőfokú viharjelzés esetén (40-60 kilométer/óra erősségű szélnél) percenként 45 sárga felvillanás jelzi a veszélyt. Ilyenkor a vízben csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.
Másodfokú jelzés esetén (60 kilométer/órát meghaladó erősségű szélnél) a lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos a vízben tartózkodni.
Tavaly a Balatonnál öt új viharjelző állomás létesült: Balatonedericsen, a Keszthelyi-öbölben, Balatonszárszón, Balatonszepezden, valamint Tihany Bahart-kikötőjében, és az elmúlt szezon óta három új tóközepi állomás is erősíti a vízen tartózkodók biztonságát.

A Balatonnal és a Velencei-tóval kapcsolatos időjárási információk folyamatosan frissülve, szabadon hozzáférhetők a www.met.hu, a www.katasztrofavedelem.hu, valamint a www.rsoe.hu oldalon. Rajtuk kívül a Tavihar és a Meteora mobiltelefonos applikáció is segíti a tájékozódást.

A Balatonnál az időjárási elemeknek – mindenekelőtt a szélnek – nagy a tér- és időbeli változékonysága. Gyakran megfigyelhető, hogy másodfokú viharjelzés idején az északi part közelében, a nádasoknál nem tapasztalhatók viharos széllökések, azonban néhány száz méterrel beljebb már lecsaphat a szél, és a parttól távolodva gyorsan felerősödik a hullámzás is. Ugyancsak nagy a térbeli változékonyság zivatarok környezetében, a zivatarból kifutó szélrohamok rövid idő alatt elérhetik a viharos fokozatot, ugyanakkor néhány kilométer távolságban néha csak gyenge légmozgás tapasztalható.

A szélviharokat nem mindig kíséri felhőzet. Különösen veszedelmes a nyár közepén derült időben fújó száraz, meleg déli szél, amely a sekély déli parti vízről gyorsan besodorja a matracokat és a vízi bicikliket a hullámos mély vizekre. A Balatonnál gyakran kialakulnak keskenyebb szélcsatornák, ahol lényegesen erősebb a szél, ilyen például a Szigligeti-öböl térsége – írta a hirbalaton.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!