Menthető-e a hazai turisztikai szezon?

A hazai turisztikai szakmát érintő és befolyásoló tényekről, valamint a kormány ezzel kapcsolatos terveiről számolt be a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán.

Elemzése kezdéseként az MTÜ vezérigazgatója néhány szóval felvázolta a közelmúltat. Ebben szó volt szárnyaló GDP-adatokról, folyamatosan felfelé ívelő növekedésről, impozáns számokról, rövid időszakban ( 2016 elején, valamint az úszó vb idején) budapesti visszaesésről, valamint belföldi- és külföldi vendégek arányáról (50-50%), a fővárost ellepő külföldi turistadömpingről, valamint sorozatos rekordévekről a hazai turisztikai ágazat területén. És bár hiába jósolták néhány hónapja a turisztikai szakértők, hogy az idei év még jobb lesz, mint 2019 volt (a tavalyi 13,2%-os GDP hozzájáruláshoz képest idén már a 16 százalékos álomhatárt jelölték meg), senki nem számolt a COVID-19 világjárvánnyá alakulásával, amelynek drasztikus hatása alól Magyarország sem kivétel.

Ismét rekordév jöhetett volna, de nem az lesz

Még soha nem volt ilyen helyzetben a világ turizmusa, mint most a koronavírus-járvány miatt; a helyzet drámai – foglalta össze röviden Guller Zoltán a jelenlegi helyzetet. – Európába 89 százalékkal kevesebb repülő érkezett más kontinensről, mint egy évvel korábban ilyenkor, Húsvétra az európai turizmus 85 százalékkal fog visszaesni. 

A kormány várakozása szerint a vírus rövid távon Húsvét időszakában jelenik meg erőteljesen, majd júniusban tetőzhet Magyarországon, utána várható, hogy csökken majd a megbetegedések száma. Azonban a helyzet rendkívül gyorsan változik, és igazából kiszámíthatatlan – tette hozzá a vezérigazgató. Példaként említette, hogy az MTÜ-höz tartozó Mahart Passnave-nál a előző napi 32 kikötői lemondás után 24 órán belül mindent töröltek, azaz egyetlen szállodahajó-óriás sem érkezik Budapestre április végéig, ami 1,5 millió eurós bevételkiesést generál.

NTAK-adatok: űrbéli sebesség a KSH számaihoz képest
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) naprakész adataiból az látszik, hogy egyre nő a visszamondások száma: a márciustól induló három tavaszi hónapra összesítve a külföldi vendégektől érkezett közel 163,5 ezer foglalás 24 százalékát mondták le.

A Top10 küldőpiac közül a legnagyobbnak számító Németország esetében 14,9 százalékos a tavaszi lemondási arány. Magas a tervezett utak lemondási aránya Izraelből (43,2 százalék), Olaszországból (43,2 százalék) és Romániából (27,9 százalék). A belföldi foglalások közül a külföldiekhez képest arányaiban jóval kevesebbet, 14,9 százalékot mondtak le.

A vidék még tartja magát, Budapest elesett

Budapesten a foglalások visszamondásának aránya Kína (57 százalék) és Izrael esetében (44 százalék) a legmagasabb. A visszaesés vidéken szerencsére nem ilyen drámai mértékű, a húsvéti foglalások még megmaradtak: ott 10-15 százalékos a lemondások aránya. A nyári szezon vidéken a reményeink szerint megmenthető – jelentette ki a vezérigazgató.

Guller megemlítette a szallas.hu internetes szállásfoglaló portál erre vonatkozó felmérését, amely 15-20 százalékos visszaesést jelzett vidéki foglalások esetén, ám a portál vezetője, Szigetvári József felhívta a figyelmet kutatásukkal kapcsolatban arra a tényre, hogy az még a múlt héten készült, a veszélyhelyzet kihirdetése előtt, és azóta, partnereiktől kapott visszajelzéseik alapján azt látják, hogy mindenütt szinte óráról-órára változik a helyzet. Sok helyütt az emberek nem foglalnak szállást, inkább kivárnak, mert nem tudják, mit hoz a jövő.

Mit tesz ebben a helyzetben az MTÜ?

Guller Zoltán elmondta, a lehetséges megoldásokon dolgoznak jelenleg, és ha minden jól sikerül, akkor a hazai turizmus 10 hónap alatt visszaállhat a 2019-es szintre.

Az ügynökség minden reklámkampányt felfüggesztett a járvány végéig, kizárólag utána indítja majd belföldi kampányát. Reményeik szerint júniusban nagy erőkkel indíthatják útjára, először kizárólag erre koncentrálnak majd. Ezen felül hétpontos akciótervet terveznek a kormány elé vinni, ezek között lesz forgalomélénkítő kampány, és a létrehozott 1 milliárd forintos vis maior alap felhasználása – mintegy 30 jelentős szakmai szervezet közreműködésével. Hozzátette, az elkezdett turisztikai fejlesztések mindenképpen folytatódnak a mostani nehéz helyzet ellenére. A helyzet megoldása csak a kormány, az önkormányzatok és a turisztikai szektor közös, nagy mértékű áldozatvállalásával történhet meg, miközben az EU-ban turisztikai „Marshall-tervet” készítenek elő az ágazat beszakadásának helyreállítására.

fotók: europeanbestdestinations.com; veol.hu; 24.hu; debrecen.hu; digitalhungary.hu; turizmus.com

forrás: turizmusonline.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!