Megújuló energia a tengerekből

2019. november 25.
Címkék :

Az árapály-erőművek jelenthetik a legújabb megújuló energiaforrást.

Az Ocean Energy Systems nemzetközi hálózat 25 millió dollárt kapott az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumától és ígéretet kaptak 12 új projekt támogatására. A Wave Energy Scotland 7,7 millió font értékben rendelt meg két hullámenergia-erőművet. Ezenfelül jelentős állami és magánfinanszírozásra számítanak 2020-ban.

Henry Jeffrey, az Ocean Energy Systems elnöke elmondta, hogy a hálózat egy sor projekten dolgozik jelenleg is partnereivel és a tagországokkal karöltve. Az elmúlt évben jelentős eredményeket értek el a laboratóriumi és a nyílt vízi tesztek során. Az egyre több eszköz telepítése többek között az Európai Bizottság k+f projektjeinek köszönhetően valósulhat meg.

Az Ocean Energy Systems 2001-ben alakult a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) technológia együttműködési programjaként. Elsők között Dánia, Portugália és Nagy-Britannia kezdte tanulmányozni az árapályjelenség és az óceánok hullámenergiájának felhasználási lehetőségeit. A szervezet mára 25 tagországból áll, és partnerei a kormányzati szervek, a nemzeti energiaügynökségek, a kutatási, valamint tudományos testületek szakemberei.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!