Feltárhatják a sorozatban szereplő hajót

2019. szeptember 2.
Címkék :

Szinte eredeti állapotában találták Sir John Franklin angol sarkkutató HMS Terror nevű, az Északi-sark térségében 1846-ban eltűnt hajója belsejét kanadai búvárrégészek, akik augusztusban hét napon át tárták fel a roncsot.

A Vilmos király-szigetnél lévő Terror-öböl mélyén nyugvó hajóroncson megőrződött leletek magyarázatul szolgálhatnak arra, mi történt a majdnem két évszázada elsüllyedt sarkkutató hajóval. Az angol sarkkutató 1845-ben indult expedícióra az Erebus és a Terror nevű hajóval az Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal összekötő északnyugati átjáró felkutatására. 1846-ban mindkét hajó a jég foglya lett a Vilmos király-szigetnél, legénységük éhezés, skorbut és ólommérgezés miatt meghalt.

Az Erebus roncsát 2014-ben, a Terrorét 2016-ban találták meg, mintegy 46 méterre egymástól a hullámsírban. A Terrort feltáró búvárrégészeket meglepte, hogy milyen jó állapotban őrződött meg a hajó. Ennek oka, hogy a tengeri üledék a legjobb körülményeket biztosítja a megőrzéshez: a kevés oxigén segíti, hogy a szerves anyagból készült tárgyak megmaradjanak.

Ryan Harris, a feltárás vezetője elmondta, a roncsban talált írásos anyag fényt deríthet arra, mi történt, feltárhatja az események időrendjét. A hajó propellere a helyén van. Nincs nyoma annak, hogy a vasmacskákat leeresztették volna, az ablakokat nem deszkázták be, hogy megvédjék az embereket a zord sarki időjárástól.

„Úgy tűnik, hogy a hajó működő állapotban volt, ez más bizonyítékokkal együtt azt sugallja, hogy váratlanul süllyedt el, és igen gyorsan hagyta el a legénység” – tette hozzá. A régészcsoport a Terror háromdimenziós szerkezeti feltárására és belsejének átkutatására összpontosított. A legénység szálláshelyéül szolgáló alsó fedélzet több mint 90 százalékáról nyertek jó felvételeket. Csak Francis Crozier kapitány alvókabinjába nem tudtak bejutni – írta a sonline.hu.

A hajóról tavaly készült egy tízrészes sorozat, amely fiktív elemeket is beleszőve bemutatja a hajó és a hajósok tragédiáját. A sorozat érdekessége, hogy egy részét Magyarországon forgatták.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!