Gádorfalvi Áron, az elnyűhetetlen

2019. július 23.
Címkék :

A magyar szörfös 41 évesen is felveszi a versenyt a külföldi vetélytársakkal, akik jóval nagyobb támogatással vághatnak neki az ötkarikás kvalifikációnak. Gádorfalvi Áron célja, hogy bekerüljön a 11 fővel csökkentett tokiói mezőnybe. A tudása nem kopott meg, ezt bizonyítja, hogy májusban ezüstérmet szerzett a Raceboard-Európa-bajnokságon.

Aqua: Sorozatban három Raceboard-Európa-bajnokságon nyertél érmet – egy arany, két ezüst –, ennyire fekszik neked ez az osztály?
Gádorfalvi Áron: Még 1997-ben szereztem bronzérmet Raceboard-világbajnokságon, aztán sokáig nem versenyeztem ebben az osztályban. Amikor jött a 2017-es hazai rendezésű Európa-bajnokság, újra elkezdtem. A Raceboard nagyon hasonlít a régi olimpiai hajóosztályra, én pedig sokat álltam olyan deszkán. Ez talán egy kis előnyt jelent számomra a fiatalabb versenyzőkkel szemben.


Aqua: Mekkora mezőnyben sikerült dobogóra állni?
G. Á.: Most Csehországban 100 fő körül volt az indulók száma. Az utóbbi három Európa-bajnokságot figyelembe véve elmondható, hogy folyamatosan erősödött a mezőny. Tavaly már eljöttek a jobb spanyol és lengyel szörfösök, az idén pedig rajthoz állt a világbajnok portugál versenyző is. Én úgy éreztem, hogy az idén voltam a legjobb formában. Tavaly műtötték a vállamat, ebben az évben viszont már az olimpiai felkészülés is segített.


Aqua: Jövőre Balatonfüreden lesz a világbajnokság, ott is az érem a cél?
G. Á.: Természetesen, hiszen a világbajnokság mezőnye nem sokban különbözik az európaitól. Windsurfben Európa nagyon erős, ez a kontinens dominál. Egyébként most is indultak például argentin szörfösök az Eb-n, akik a vb-re készültek.


Aqua: Mikor dőlt el, hogy belevágsz a hetedik olimpiai felkészülésbe?
G. Á.: Mondhatni a körülmények alakítják az életemet… Én már London után, azaz 2012-ben szerettem volna abbahagyni, de nem volt lehetőségem edzősködni, így benne ragadtam a versenyzői világban. Másrészt nagy űrt hagynék magam mögött, ha befejezném, így a szövetségnek is érdeke, hogy folytassam, hiszen fontos, hogy a sportág ott legyen az olimpián. Amikor Szalay Balázs lett az elnök, ő rábeszélt a folytatásra, azt mondta, mindent megtesz, hogy megfelelő támogatást kapjak. Én pedig elindultam ezen az úton, s már nincs visszaút.


Aqua: A korábbi olimpiákhoz képest nehezebb lesz a kvótaszerzés?
G. Á.: Igen, elég, ha csak a számokat nézzük: Rióhoz képest 11 fővel kisebb lesz a mezőny Tokióban. Ez azt jelenti, hogy a szeptemberi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon az első 18 nemzetben kell lenni.
Tíz kvótát már kiosztottak, most nyolc talál gazdára, azután lesz egy lehetőség jövőre, de ott már csak egyetlen induló helyet lehet szerezni. A riói olimpián 25. voltam, viszont a kijutásnál 14. nemzetként szereztem részvételi jogot, tehát van esély. A Garda-tavon lesz a világbajnokság, úgy érzem, én kis szélben tudok jobban menni, mert az ellenfelek nagyobbak, erősebbek. Voltam már edzőtáborokban, mostantól havonta legalább egy hétre kimegyek majd a Garda-tóra, remélem, sikerül jó külföldi edzőpartnert találni.


Aqua: A versenyzés mellett már van egy főállásod, hiszen minden nyáron szörftábort működtetsz.
G. Á.: Igen, közel tíz éve a Magyar Szörf Akadémiával kezdtük a szörftáborokat Balatonfűzfőn. Akkor még nem létezett ifjúsági osztály Magyarországon, így aki most versenyez, az mind onnan került ki. Aztán átvettem a munkát két évre, és körülbelül két éve pedig már a saját egyesületemmel csinálom a táboroztatást a siófoki Ezüstparton. Ez a saját táborom, ahol nyaranta hét héten keresztül várjuk a gyerekeket. Ugyanakkor csinálunk szörfoktatást Balatongyörökön is, ahol egy táboroztató cég gyerekeinek tartunk oktatást. Mindkét helyszínen négy-öt oktató foglalkozik a kicsikkel. Mindent biztosítunk számukra a szörffelszereléstől a mentőmellényen át, aki pedig igényli, annak szállást is adunk.

(A Gádorfalvi Áronnal készült interjú teljes terjedelmében megtalálható az Aqua Magazin legújabb számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!